У Чернівцях з’явиться пам’ятник захисникам євреїв. З такою ініціативою виступив народний депутат і музикант Ян Табачник. Минулого року він презентував рідному місту до 600-річчя пам’ятний знак роботи Зураба Церетелі, який тепер прикрашає сквер на одній із центральних вулиць. А тепер знаний виходець з Буковини висловив ідею встановити у Чернівцях пам’ятник українцям, які рятували євреїв. Такий намір з’явився у депутата після відвідин з дипломатичною місією Ізраїлю, де він побував у музеї Холокосту.
«На Алеї праведників в Ізраїлі імена двох з половиною тисяч українців! Серед них — і знаний митрополит Андрій Шептицький. Але, напевно, це ще не весь перелік. Тому після тієї поїздки я загорівся ідеєю поставити у рідному місті пам’ятник українцям, які рятували євреїв. Хочу, щоб це була скульптура української жінки, одягненої у вишиванку, яка затуляє собою двох єврейських дітей», — розповів Ян Табачник.
Тим часом Буковина залишається одним із чотирьох регіонів України, де в облдержадміністрації не створили навіть відділу, який би опікувався культурною спадщиною. За словами заступника міністра культури та туризму Миколи Яковини, таке ставлення до пам’яток минувшини може завадити позитивному вирішенню питання про внесення до списку культурної спадщини ЮНЕСКО резиденції буковинських митрополитів (нині — Чернівецький національний університет). Водночас перший заступник чернівецького міського голови Микола Попадюк запевнив, що місто готове створити окремий відділ з охорони історико-культурної спадщини, і це питання вже готується до розгляду на сесії. Поки що такий відділ працює у складі департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин міськради. Микола Яковина зазначив, що наразі Україна не виконує міжнародні зобов’язання щодо створення єдиної центральної структури виконавчої влади з охорони культурної спадщини і її відділів на місцях.