У селі Підзахаричі Путильського району Чернівецької області вже вдев’яте відбувся фольклорно-етнографічний гуцульський фестиваль-ярмарок «Захарецький гарчик».
Сюди варто приїхати хоча б за тим, щоб відчути на смак чисте гірське повітря та неповторний місцевий діалект, що зберігся від тих часів, коли найшвидшим транспортом у Карпатах були плоти-дараби. Для гурманів тут запропонують автентичну гуслянку з Підзахаричів, де її роблять у бондарському посуді — гарчиках. А тим, хто сповідує екстремальне загартовування, порадять скупатись у живій воді, що стрімко тече з Карпатських гір.
Безперечно, такий фестиваль-ярмарок потрібен. Окрім зазначених у програмі практичних заходів, «Захарецький гарчик» дає багато позитивних емоцій, дефіцитних нині. У бесідах із «гарчиками» (місцевими мешканцями) та туристами почув кілька слушних зауважень.
Туристи від «Захарецького гарчика» очікували більше ексклюзиву, що вирізняв би цей захід від інших. Усім хотілося чогось такого, що не забувається і про що можна потім розказувати цілий рік. А мешканці Підзахаричів дивувалися: чому властивий гуцулам гумор фактично не був представлений на цьому святі. А хіба традиційне тутешнє бондарство не могло бути цікавим для тих, хто бачить бочки (та й то декоративні) лише у барах? Прикрасити фестиваль могло б і дійство, в якому місцеві майстри на очах гостей збудували б один із символів гуцульського краю — пліт-дарабу.
Кажуть, щоб краще зрозуміти душу місцевих людей, треба звернутися до кухаря та бібліотекаря. Кухарі в цей день були зайняті приготуванням гуцульських страв, тому пропонуємо читачам невеличке інтерв’ю із завідувачкою бібліотеки села Підзахаричі — Світланою Кушнір.
— До вашого столу із літературою на цьому фестивалі-ярмарку підходило багато людей. Що їх цікавило найбільше?
— Хочуть придбати «Буковинський словник говірок», книжки про Володимира Івасюка та історію краю. Проте в мене нема літератури на продаж і я не знаю, де її можна купити. А шкода, бо є багато охочих. Чому б не передбачити цю ситуацію, тим більше що це вже дев’ятий фестиваль?
— Як позначається на житті селян «Захарецький гарчик»?
— По-перше, все це дуже цікаво. Бо люди крім телевізора нічого не бачать — клуб давно в аварійному стані. По-друге, для багатьох цей захід ледь не єдина можливість реалізувати свою продукцію — люди з цього живуть. До того ж після започаткування фестивалю до Підзахаричів значно більше почало приїжджати туристів.
Фото автора.