ВАТ «Склоприлад», що розташоване в місті Червонозаводське Лохвицького району Полтавської області, вийшло із кризи. Підприємство відновило свою роботу після тимчасового неповного навантаження і продовжує випуск засобів вимірювальної техніки. Це єдине міське підприємство, виробництво на якому не має сезонного характеру, що працює цілий рік і забезпечує постійною роботою більш як 500 осіб.

Надання працівникам «Склоприладу» допомоги у зв’язку із частковим безробіттям дало змогу зберегти колектив та запобігти звільненням. Збереження цінних кадрів стало можливим завдяки виплатам у зв’язку з частковим безробіттям із Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Отже, цей антикризовий захід спрацював. І не лише на «Склоприладі».

За даними Державного центру зайнятості України, надання допомоги у зв’язку з частковим безробіттям здійснюється на ВАТ «Чернігівське хімволокно», ВАТ «Трестжитлобуд-1» та АТЗТ «Курязький ДБК» (Харківська область), ВАТ «Склоприлад» (Полтавська область), ТОВ «Тусмо» (Житомирська область), ВАТ Трест «Київміськбуд-2», ВАТ «СКФ Україна» (Волинська область), Запорізьке ВП «Неон» УТОГ і ВАТ «Кіровський ковальський завод «Центрокуз» (Луганська область) та інших підприємствах.

За словами директора Державного центру зайнятості — керівника виконавчої дирекції Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття Володимира Галицького, зараз варто дбати про збереження кадрового потенціалу. Криза рано чи пізно мине, а треба буде відроджувати економіку. У 90-х роках, під час тодішньої кризи, таких заходів вжито не було. І країна втратила багато фахівців у будівельній галузі, суднобудуванні тощо. Хтось поїхав працювати за кордон, хтось перекваліфікувався. На підготовку таких спеціалістів потрібен час, а чекати країна не може.

— Зараз матеріальна допомога працівникам надається, якщо вони втратили частину заробітної плати внаслідок вимушеного тимчасового скорочення тривалості робочого часу. Чимало підприємств унаслідок світової фінансово-економічної кризи змушені згортати виробництво, працювати не на повну силу. За таких обставин роботодавець не в змозі платити працівникові як раніше. Задля збереження кадрового потенціалу й було запроваджено виплати з тимчасового безробіття як одна із засад антикризового закону в сфері зайнятості, — коментує Володимир Галицький.

Таку норму запроваджено вперше за дев’ять років дії законодавства про загальнодержавне соціальне страхування на випадок безробіття. Сьогодні в Європі практика виплати допомоги у зв’язку з частковим безробіттям є тільки в двох країнах — Німеччині та Україні.

Стосовно 14 вітчизняних підприємств прийнято рішення про надання допомоги у зв’язку з частковим безробіттям. Фінансування за рахунок коштів фонду соцстраху на випадок безробіття допоможе зберегти робочі місця для понад 6,5 тисячі працівників зазначених підприємств. Завдяки фінансовій підтримці вже три підприємства вийшли зі стану простою та продовжують працювати.