Сімейний кодекс України передбачає, що батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. Не звільняються вони від цього обов’язку навіть після позбавлення батьківських прав. Влаштування дитини до дитячого закладу або закладу охорони здоров’я не припиняє права дитини на аліменти, пенсії та інші соціальні виплати. На жаль, «забувають» про це не лише самі горе-батьки, а й ті, хто мав би піклуватися про дітей за своїм службовим становищем.
Прокуратура Полтавської області провела відповідну перевірку. Як з’ясувалося, нехтування правами дитини з боку чиновників — явище доволі поширене.
— Загалом за результатами перевірок порушено 2 кримінальні справи, внесено 40 документів прокурорського реагування, 12 посадових осіб притягнуто до дисциплінарної відповідальності, поновлені права 213 дітей, відшкодовані кошти у сумі 75 тис. грн., заявлено до місцевих судів 8 позовних заяв, — свідчить старший помічник прокурора області з питань захисту прав і свобод неповнолітніх, старший радник юстиції Світлана Волкова.
Ось лише один приклад. У Градизькій спеціальній загальноосвітній школі-інтернаті для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, більше десятка вихованців не одержували аліменти, оскільки адміністрація «забула» підготувати відповідні позови до суду на їх стягнення.
 
Полтавська область.