Вчені з Університету Центральної Флориди (США) розробили технологію, яка дає змогу зберігати енергію для зарядки, приміром, мобільних пристроїв, безпосередньо у дротах.
Використовуючи нанотехнології, професор Джаян Томас та його аспірант Зенан Ю віднайшли спосіб одночасно передавати і зберігати електрику в одному тонкому мідному дроті. Науковці виростили на зовнішній поверхні мідного дроту шар нитковидних нанокристалів. Їх обробили спеціальним сплавом — і одержали перший електрод. Другий електрод, необхідний для накопичення енергії, вони створили, додавши дуже тонкий шар пластику довкола кристалів, огорнувши його металічною оболонкою.
Нитковидні нанокристали оточені ізолюючим шаром, а внутрішній мідний дріт зберігає свою властивість передавати електрику. Шари, які її оточують, дають змогу зберігати електроенергію. Це — свого роду суперконденсатор, розміщений на зовнішньому боці мідного дроту. На думку експертів, таке рішення може використовуватися не лише для живлення малопотужних пристроїв, а й транспортних засобів, включно з важкою будівельною технікою.
Як повідомляв інформаційний сайт «Дело», до того вчені з Массачусетського технологічного інституту та Гарвардського університету розробили матеріал, здатний зберігати сонячну енергію і видавати її у тепловому вигляді.
 
За матеріалами «Дело».