Цих вихідних у Тернополі відбувся перший виїзд клубу автомобілістів «Ретро-кортеж». Любителі старовинних автівок продемонстрували городянам свої машини.
Усього у колекції клубу — дванадцять автомобілів-старійшин. У кожної машини своя захоплююча історія. Скажімо, «Ягуар», на якому їздив президент США Річард Ніксон, був подарований ним генсеку Леоніду Брежнєву. Леонід Ілліч передарував його тодішній першій особі України Володимиру Щербицькому, той, у свою чергу, — одному з голів колгоспу Тернопільщини. На «Чайці» 1960-го року випуску подорожувала Радянським Союзом прем’єр-міністр Індії Індіра Ганді. Найстарший за віком (1933-го року випуску) — «Опель Адмірал супер 6». Є тут і «Жигулі» «копійка», і один з перших «Москвичів», і ГАЗ-21, перероблений під джип, і герой багатьох анекдотів, горбатий «Запорожець», і весільний «Кабріолет»...
Засновникові клубу Тарасові Демкуру реставрація окремих екземплярів обійшлася у кілька разів дорожче, ніж сама купівля машин. Адже здебільшого їх доводилось розкручувати до гвинтика, шукати «рідні» деталі у любителів старовини та інших ретро-клубах. Зате тепер усі вони на ходу.
На знімку: ретро-автомобілі.
Фото автора.