єРобота став одним із наймасштабніших проєктів, який в області супроводжує Державна служба зайнятості. Зокрема за програмою «Власна справа» тільки з початку року прийнято 25 позитивних рішень щодо реалізації бізнес-планів у різних сферах. Підприємці започатковують свою справу не лише в торгівлі, а й стоматології, подології. Вони готові братися за пошиття весільних суконь і дизайнерських сумок, виготовлення напівфабрикатів, обробку деревини тощо. Хоча це не дуже великі проєкти, проте завдяки їм заплановано створити майже пів сотні робочих місць.

А загалом від липня позаминулого року в регіоні реалізується пів тисячі проєктів учасників цієї програми. Започаткувати свою справу під час повномасштабного вторгнення ворога, коли перед економікою стоїть чимало різних викликів, наважились не тільки місцеві жителі. Серед переможців грантової програми є також переселенці та релоковані підприємства, котрі зуміли налагодити своє виробництво на нових територіях. Загальна сума грантової допомоги за цей час перевищила 120 мільйонів гривень. Ці кошти були використані для організації чи розширення виробництва з виготовлення меблів, виробів з дерева та текстилю, іграшок тощо. Дехто взявся за випуск напівфабрикатів, готової їжі та хлібобулочної продукції. Допомогу також отримали підприємці, котрі організували свою справу в сфері медичних і соціальних послуг, фермерства, садівництва, квітникарства, харчування, освіти, краси, відпочинку та багато інших.

Спектр доволі широкий. Однак кожен, хто брався за свою справу, добре прораховував, чи вдасться втриматись на плаву. Адже від того, наскільки успішним буде бізнес, залежать не тільки прибутки власника, а й заробітки найманих працівників та надходження до бюджету. За цими проєктами — створення понад тисячі робочих місць. Половина з них уже укомплектована. Місцеві підрозділи служби зайнятості наразі пропонують шукачам роботи понад сотню вакансій роботодавців-учасників програми єРобота.

Водночас понад 33 мільйони гривень грантових коштів уже повернуто до державного та місцевих бюджетів у вигляді обов’язкових податків та зборів. З них 18,7 мільйона гривень — єдиний соціальний внесок.

На Тернопільщині набирає обертів і програма «Гранти для ветеранів та їх подружжя». Десять учасників бойових дій чи членів сімей УБД скористалися такими інвестиціями. На розвиток своєї справи вони отримали від 250 тисяч до мільйона гривень. А загальна сума грантової допомоги перевищила 4,8 мільйона гривень. Завдяки цим коштам буде створено понад два десятки робочих місць у закладах харчування, торгівлі, а також стоматології тощо.

Стає очевидним: хоч би як важко було малому бізнесу під час війни, він демонструє витривалість і вміння пристосовуватись до непростих умов. Він не тільки бореться за своє виживання, а й допомагає всій громаді, наповнюючи її бюджет.

Тернопільська область.