Доброго дня! Звертаюся до юристів улюбленої газети не з проблемою, а із запитанням. Які податки нині мають бути сплачені при даруванні нерухомості (земельних ділянок, житла)? А якщо такий цінний презент дарує, наприклад, чоловік — дружині чи батьки — дітям, то скільки доведеться викласти з сімейного бюджету до державного? Буду дуже вдячна, якщо також розповісте, які для цього знадобляться документи.
Уляна ВІрунІна.
Київська область. 

Податок, про який йдеться, передбачений ст. 174 Податкового кодексу України. Відповідно до цієї норми оподатковується дохід, який особа, платник податку, отримує в результаті прийняття нею спадщини або дарунка. Тобто платниками податку є не лише обдаровані (ті, які отримали у власність дарунок) особи, а й спадкоємці. Об’єктами оподаткування є нерухомість, рухоме майно, об’єкти комерційної власності (цінні папери, інтелектуальна власність тощо), грошові кошти на рахунку в банку.

Залежно від ступеня спорідненості дарувальника та обдарованого передбачено різні ставки податку. У разі укладення договору дарування між членами сім’ї, які належать до першого ступеня споріднення (діти, батьки та один з подружжя), ставка податку є нульовою, тобто платити не потрібно. Всі інші члени сім’ї у випадку отримання дарунка мають сплатити до державної казни п’ять відсотків від вартості дарованого майна.

Договір дарування нерухомості укладається лише письмово та посвідчується нотаріусом. Щоб укласти такий договір, необхідно надати нотаріусу документи, які посвідчують право власності на майно, підтверджують родинні зв’язки між дарувальником та обдарованим, крім цього потрібна незалежна експертна оцінка ринкової вартості дарованого майна.

Антон Галь.