«З підлої руки ідеологів Кремля діти стали частиною інформаційної війни, розв’язаної проти України. І жертвами війни, що ведеться проти країни. Страшилки про «розіп’ятого хлопчика» чи «сиріт на органи», що їх плетуть російські телеканали, отруюють мільйони. Тим часом бойовики утримують у заручникам реальних беззахисних дітей», — написала народний депутат, Уповноважений Президента з мирного врегулювання ситуації на сході Ірина Геращенко на своїй сторінці у Фейсбуці.
Засудивши «брехливі інформаційні сюжети на російських телеканалах щодо, начебто, знущання над дітьми з боку української армії», парламентарій зазначила, що «Україна не дозволить вивозити наших дітей, брехати про них, розповсюджувати маячню і лякати весь світ страшилками кремлівських маніпуляторів». А журналісти, які продукують такі сюжети, будуть позбавлені права «гастролювати» Україною.
За інформацією адміністрації Президента, в Донецькій області перебувають 600 дітей-сиріт, яких готові прийняти санаторії, дитячі будинки та родини в інших регіонах України. Проте бойовики утримують їх у дитячих будинках, погрожуючи їх керівникам та шантажуючи вивезенням до Росії. Сьогодні загроза силового вивезення за межі України залишається реальною для вихованців Донецької загальноосвітньої школи-інтернату №1 (91 дитина), Мар’їнської загальноосвітньої школи-інтернату (54 дитини).
Також у Донецькій та Луганській областях 246 дітей, які потребують постійного лікування та опіки, перебувають у будинках інвалідів системи охорони здоров’я. Колективи цих закладів також залякують та шантажують бойовики.
На думку І. Геращенко, спроби вивезти дітей до РФ є протиправними діями, які з точки зору міжнародного права знайдуть адекватну оцінку з боку цивілізованих держав світу. «Ключове питання — як сьогодні захистити дітей, яких силою намагаються вивезти з території України», — зазначила вона. На думку уповноваженого, мета цих вивезень одна — інформаційна війна та нові потоки брехні про «розіп’ятих дітей».
Президент Петро Порошенко вимагає від всіх центральних та регіональних органів влади більш скоординованої та відповідальної роботи задля захисту прав дітей, гарантування їхньої безпеки, вивезення сиріт з територій, що перебувають під контролем незаконних збройних угруповань в інші регіони України. Про це під час наради щодо забезпечення прав дітей заявила Ірина Геращенко. Також вона підкреслила, що особливе занепокоєння глави держави викликають факти спроб втягнути дітей у збройне протистояння, силоміць і з порушенням закону вивезти сиріт на територію Російської Федерації, а також агресивні дії з використання дітей у брудній інформаційній кампанії, що розв’язана російськими ЗМІ.
 
На знімку: переселенці з Луганська.

Фото УНІАН.