У зоні АТО тривають воєнні дії. Їхній формат змінився — «розмовляють» пушки... Сили АТО в Маринівці в ніч на середу обстріляли «Градами» і гаубицями «Гвоздика» з боку російського кордону, повідомив керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук.
Росія почала новий етап війни проти України із систематичними провокаціями й поставкою бойової техніки на нашу територію, заявив учора на прес-конференції в Києві заступник глави АП Валерій Чалий. За його словами, у такий спосіб Росія намагається перевести конфлікт у повномасштабний...
Водночас в адміністрації Президента не виключають зміни тактики антитерористичної операції. Валерій Чалий відзначив «приріст» кількості зброї й найманців, які прибувають до нас із Росії для ведення неоголошеної війни.
За його словами для того, щоб відповідати на таку фазу, на такі атаки, по суті, доведеться, очевидно, міняти тактику АТО. «На жаль, ми бачимо, що дипломатичні заходи практично вичерпано. Ми повинні розуміти, що попереду тільки два шляхи: серйозна ескалація з її виходом за межі Донецької та Луганської областей або ж вирішення ситуації», — зазначив Чалий..
Північний сусід здійснює відкриту агресію проти України, пише у Фейсбуці військовий експерт, головний редактор Цензор. НЕТ Юрій Бутусов.
«Не буде красивого оголошення війни — буде ось таке перекидання дрібних груп бронетехніки і спецназу. Росія здійснює відкриту агресію проти України. Нам треба в корені переглянути стратегію ведення війни. Потрібен чіткий і зрозумілий план дій і потрібна швидкість прийняття рішень», — вважає він.
Експерт акцентує увагу на тому, що для масштабної маневреної війни наші війська не готові. Мовляв, для цього потрібні ефективне управління, логістика й постачання. Принаймні тактика дій повинна бути наступальною. Слабо підготовлені війська не можуть сидіти в обороні. Необхідна реорганізація системи управління — тактиці дій російських військ треба протиставити контрзаходи.
Координатор групи «ІС» Дмитро Тимчук ще раз підтверджує, що формат війни змінено.
«РНБО заявляє, що з території Росії здійснюються обстріли українських силовиків. Такі факти останнім часом непоодинокі. Вони свідчать про те, що РФ, крім прихованої війни в Донбасі, здійснює збройну агресію проти України вже й зі своєї території.
Усі такі факти потребують ретельного документування з наступною передачею в ООН та інші міжнародні організації. Мета — довести міжнародному співтовариству, що події на Донбасі не є внутрішнім конфліктом. Це війна Росії проти України. На жаль, на міжнародній арені сьогодні для багатьох це не очевидно», — констатує аналітик.
Воєнний стан: «за» і «але»
У той час, як чиновники апарата Президента, РНБО й МО дуже коректно висловлюються проти введення воєнного стану в Донбасі, аналітики «Інформаційного опору» виступають однозначно «за».
«Головний аргумент — обмеження повноважень місцевої влади й передача цих повноважень військовим комендантам дасть змогу уникнути тісного співробітництва й пособництва цієї самої місцевої влади терористам. Що ми, на превеликий жаль, спостерігали в Донбасі повсюдно.
Поспілкувалися із представниками Генпрокуратури, що відстоює крайню небажаність введення воєнного стану. Головний аргумент проти ВС — відсутність підстав. Адже Україна офіційно ні з ким не воює, з якої радості вводити воєнний стан? Варто погодитися, звучить логічно.
Є й «організаційні» проблеми, які спричинені недосконалістю законодавства. Зокрема, не зрозуміло, яким чином представники Міноборони зможуть організовувати життєдіяльність населених пунктів і районів — від розв’язання комунальним проблем до розподілу місцевих бюджетів. Ні досвіду, ні фахівців у військових немає.

Можливо, повинні існувати якісь схеми взаємодії й розмежування повноважень військових комендантів і місцевої влади під їх «доглядом». Але це вже питання до законодавців, які повинні чітко прописати такі моменти в нормативно-правових документах на майбутнє», — йдеться в аналітичній записці, розміщеній на сайті «ІС».