У Городищенської виправній колонії №96, що на Рівненщині, на фасаді їдальні встановили сонячний колектор для нагрівання води (на знімку). Допомогла громадська організація «Екоклуб», яка в рамках проекту «Увімкни сонце — живи комфортно» виділила п’ять тисяч гривень на витратні матеріали, решта коштів (а сонячний колектор коштує 14 тисяч гривень) — колонії.
Досі для нагрівання води тут використовували дрова та вугілля. Відповідно витрачалися час та ресурси на їх пошук, закупівлю і транспортування. Наразі умови стали комфортніші, адже сонячна енергія — безплатна, екологічно чиста. Установка площею десять квадратних метрів (зібрана власноруч працівниками закладу), встановлена на фасаді їдальні, нагріває вісімсот літрів води за сонячний день — цього цілком достатньо для миття посуду.
— Із встановленням сонячного колектора заощаджуємо половину енерговитрат їдальні, — розповідає начальник Городищенської виправної колонії №96 Юрій Луцук. — У майбутньому плануємо встановити ще кілька колекторів для інших побутових потреб.
— Бажання керівництва колонії знайти альтернативу для збереження енергоресурсів та практичний досвід «Екоклубу» дали змогу зменшити енерго-споживання. Це хороший приклад того, як можна поєднати державні інтереси та охорону довкілля, — вважає представник рівненського «Екоклубу» Оксана Майборода. — До речі, перші з нашою допомогою такі колектори встановили торішнього літа в Маневицькій виправній колонії, що у Волинській області. У тому-таки Маневицькому районі, звідки наша громадська організація три роки тому розпочала реалізацію проекту «Увімкни сонце — живи комфортно», встановлено ще й понад двадцять сонячних установок у приватних домогосподарствах.
Рівненська область.
Фото Інни БЕЛАШ.