Постанова Верховної Ради України

20 березня 2014 року виповнилося 150 років з дня народження отця-митрополита Української Автокефальної Православної Церкви Василя Липківського — церковного реформатора, першого митрополита Української Автокефальної Православної Церкви, відданого служінню духовного становлення українського народу, майстра проповідницького мистецтва, за словами академіка Агатангела Кримського: «апостола українського релігійно-національного відродження».
Враховуючи важливість постаті отця-митрополита Української Автокефальної Православної Церкви Василя Липківського, Верховна Рада України постановляє:
1. У 2014 році урочисто відзначити на державному рівні 150-річчя з дня народження отця-митрополита Української Автокефальної Православної Церкви Василя Липківського.
2. Рекомендувати Кабінету Міністрів України:
у місячний термін з дня прийняття цієї Постанови утворити організаційний комітет з підготовки та проведення заходів щодо відзначення 150-річчя з дня народження отця-митрополита Української Автокефальної Православної Церкви Василя Липківського;
у місячний термін з дня утворення зазначеного організаційного комітету розробити та затвердити план заходів, пов’язаних з відзначенням 150-річчя з дня народження отця-митрополита Української Автокефальної Православної Церкви Василя Липківського, вирішити питання щодо його фінансового та матеріально-технічного забезпечення.
3. Запропонувати:
Державному комітету телебачення і радіомовлення України сприяти висвітленню державними засобами масової інформації заходів, що проводитимуться у зв’язку з відзначенням 150-річчя з дня народження отця-митрополита Української Автокефальної Православної Церкви Василя Липківського;
Національному банку України виготовити і ввести в обіг ювілейну монету, присвячену
150-річчю з дня народження отця-митрополита Української Автокефальної Православної Церкви Василя Липківського;
Українському державному підприємству поштового зв’язку «Укрпошта» випустити серію поштових марок, присвячених 150-річчю з дня народження отця-митрополита Української Автокефальної Православної Церкви Василя Липківського;
Національній академії наук України сприяти проведенню науково-практичної конференції, присвяченої першому митрополиту Української Автокефальної Православної Церкви Василю Липківському;
Українському інституту національної пам’яті з урахуванням пропозицій Інституту української археографії та джерелознавства імені М. С. Грушевського Національної академії наук України підготувати та видати вибрані твори отця-митрополита Української Автокефальної Православної Церкви Василя Липківського.
4. Рекомендувати Київській міській державній адміністрації прийняти рішення щодо встановлення меморіальної дошки у місті Києві, приуроченої до 150-річчя з дня народження отця-митрополита Української Автокефальної Православної Церкви Василя Липківського, його життєвому подвигу та сподвижницькій діяльності.
5. Контроль за виконанням цієї Постанови покласти на Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності, Комітет Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.
6. Ця Постанова набирає чинності з дня її прийняття.
Голова Верховної Ради України О. ТУРЧИНОВ.
м. Київ,
3 липня 2014 року.
№ 1570-VІІ.