Напередодні, виступаючи на брифінгу в Києві, керівник Центру військово-політичних досліджень, координатор групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук заявив про можливість закидання десанту російського спецназу з території Ростовської області в Україну. При цьому була названа дата — 15 липня. Деякі ЗМІ трактували це повідомлення як інформацію про старт «повноцінної» війни...
Про широкомасштабне вторгнення не йдеться
На своїй сторінці у Фейсбук військовий експерт просить журналістів не гнатися за сенсацією, уважно слухати і не влаштовувати паніку.
За його словами, ні про яке широкомасштабне вторгнення Росії в Україну не йдеться. Мовляв, з березня цього року й по сьогодні триває таємна війна Кремля проти нашої держави. Росії проти України.
«На кордоні Росії з Україною в Ростовській області нами зафіксовані диверсійно-розвідувальні групи російського спецназу. За нашими даними, командири зорієнтовані на готовність до закидання (інфільтрації) в Україну 15 липня», — пише Дмитро Тимчук. При цьому пояснюючи, що такі формування діяли в Донбасі протягом усього квітня 2014 року. «Тоді слідом за закиданням цих груп ми одержали Слов’янськ та інші «цитаделі тероризму». Нині Росія, розчарувавшись у своїх найманцях, намагається провернути той самий фокус», — йдеться в повідомленні.
Те, що ситуація на сході нашої країни загострилася, визнають і в Раді національної безпеки і оборони. Так, заст. секретаря РНБО, колишній в. о. міністра оборони Михайло Коваль у телеефірі зазначив, що нині Україна як ніколи стоїть на порозі широкомасштабної агресії з боку північного сусіда. «Справді, зараз на кордонах України розташовані російські війська, найпотужніше угруповання — в анексованому Криму — 22 тисячі військових ЗС РФ», — сказав він.
Одночасно представник Радбезу визнав, що на рубежі від Сіверського Дінця все ще залишається ділянка, поки що не контрольована українськими військами. Нагадаємо, аналітики неодноразово акцентували увагу на необхідності повної консервації кордону з «доброзичливим сусідом». Мовляв, тільки в такому разі можливо говорити про ефективність АТО. Адже через дірки в кордоні терористам із території Росії поставляється техніка, боєприпаси, гроші... Однак повністю перекрити майже дві тисячі кілометрів досить непросто.
Заява з «прицілом», схоже, спрацювала
Крім наземної допомоги терористам, схоже, північний спонсор почав підтримувати їх і з повітря. В понеділок у зоні АТО в районі Краснодона на висоті 6,5 тис. метрів був збитий український літак Ан-26. Екіпаж устиг покинути борт. Сили АТО ведуть пошуки шести членів екіпажу збитого Ан-26 у Луганській області.
На думку військових, зенітні установки, які є у бойовиків, здатні уражати авіазасоби на висоті не більше 4 тис. м. У той же час, як повідомлялося, літак був збитий на багато більшій висоті. У Міноборони підозрюють, що удар по літаку завдано з території РФ могутнішою ракетною зброєю.
А вчора вранці по населеному пункту Сніжне (Донецька область) було завдано авіаудару. Зруйновано цивільні об’єкти. Є жертви серед мирного населення.
«За нашими даними, від учора (після того, як терористи збили Ан-26 сил АТО) авіація українських силовиків вильотів не робила. Відповідно, цей авіаудар не міг бути завданий авіацією українських збройних формувань», — написав у Фейсбук координатор групи «ІС» Дмитро Тимчук. Це підтверджують і в прес-центрі антитерористичної операції, повідомляючи, що у зв’язку з розслідуванням ситуації, пов’язаної з катастрофою Ан-26, польоти авіації сил АТО припинені до окремого розпорядження...
«У зв’язку із цим українська сторона розглядає цей наліт як цинічну й криваву провокацію. Розпочато спеціальне розслідування», — заявив на брифінгу в Києві речник інформаційного центру РНБО Андрій Лисенко.
Нагадаємо: раніше лідери бойовиків і російські ЗМІ стверджували, що в терористичної організації «ДНР» нібито є бойові літаки. Тоді координатор групи «ІС» назвав цю заяву «з прицілом». І справді простежується якась тенденція в діях терористів і їхніх кремлівських лялькарів: спочатку вони в інформаційному просторі готують ґрунт для маневру, посилаючи певні меседжі, а через певний час реалізовують сказане...

Тим часом багато вітчизняних політиків сьогодні говорять про необхідність запровадження воєнного стану на сході. Мовляв, цей захід сприятиме деескалації ситуації в Донбасі. У РНБО так не вважають. Заступник секретаря Радбезу Михайло Коваль висловив свою думку в ефірі «Свободи слова»: «Як військова людина, повинен сказати, що воєнний стан не потрібен. Я просив би тих політиків, які закликають до запровадження воєнного стану, нехай вони відкриють усю законодавчу базу, яка стосується цього важливого питання. Тоді вони побачать, що нам треба визнати багато моментів, про які ми зараз мовчимо». За його словами, спочатку треба розібратися, чи вистачає в Україні сил і коштів для виконання всіх заходів, прописаних у Законі, при запровадженні воєнного стану.