У Комітеті Верховної Ради з питань науки і освіти відбулося перше засідання робочої групи щодо імплементації Закону «Про вищу освіту».
У засіданні взяли участь експерти-розробники закону, ректори та проректори вищих навчальних закладів, представники Міністерства освіти і науки.
Відкриваючи засідання, голова комітету Лілія Гриневич зазначила: «З одного боку, в усіх нас піднесений настрій, бо нам вдалося прийняти надзвичайно прогресивний, проєвропейський, прореформаторський закон. А з іншого — ми всі розуміємо, що проблеми тільки розпочинаються. Запровадження такої системної реформи буде досить складним. І сьогодні не всі вищі навчальні заклади до неї готові і розуміють, яким чином впроваджувати цей закон». Міністерство освіти має зробити покроковий план реалізації закону, в якому будуть відображені усі етапи його впровадження, вважає голова комітету.
«Якщо закон буде підписаний Президентом до кінця липня, певні його положення увійдуть в дію одразу. І ми маємо зрозуміти та визначити, що необхідно зробити вищим навчальним закладам до 1 вересня 2014 року, що має бути зроблено протягом навчального року. Є положення, які починають діяти з 1 вересня 2015 року, як наприклад, в частині зменшення навчального навантаження на викладача з 900 до 600 годин і годин в кредиті — із 36 до 30. Це потребує корекції освітньої програми, і зрозуміло, що до цього необхідно працювати і готуватися цілий рік. Усі положення, які потребують додаткового фінансування, вступають у дію з 2016 року. Тому має бути великий поетапний план», — розповіла Лілія Гриневич.
Головне завдання робочої групи зараз — це дати можливість практикам, ректорам і проректорам вишів сформулювати запитання та пропозиції щодо впровадження закону та з’ясувати, на що необхідно зробити акцент у супроводжуючих документах.
«Нині готується науково-практичний коментар до закону, для цього необхідно чітко розуміти, що саме викликає запитання, які позиції потребують необхідності термінової розробки підзаконних актів і де треба виписати процедури для деяких процесів, надати докладні роз’яснення», — зазначила голова комітету
Інформаційне управління апарату Верховної Ради.