Київ із бюджетом. «Минулого року на фінансування харчування для школярів витрачено 120 мільйонів гривень, було закладено норму в 7 гривень за обід. За ці кошти, на жаль, якісне харчування в школах забезпечити неможливо. До того ж ми бачимо, що ціни зросли майже вдвічі...» — заявила Ганна Старостенко, заступник голови КМДА, задовго до голосування, ще під час представлення проекту бюджету громадськості для обговорення. Тоді планувалося, що безплатні обіди залишаться лише для школярів-пільговиків. Аргументи звучали досить логічно. Проте нині рішенням відновити харчування пишаються мало не всі депутати.
Міська рада більшістю голосів затвердила головний фінансовий документ столиці. Основні показники не змінилися: доходи за рік, як очікується, становитимуть понад 22,22 мільярда гривень, видатки — 20,3 мільярда. А от розподіл коштів за статтями під час доопрацювання документа таки зазнав змін. Приміром, чиновники віднайшли джерела, з яких можна фінансувати харчування для школярів молодших класів. Необхідні 110 мільйонів збирали звідусіль: 20 мільйонів гривень перекинули із резервного фонду, 90 мільйонів — з фінансової підтримки Київпастрансу, пояснив Андрій Странніков, голова бюджетної комісії Київміськради. Щоправда, наскільки це рішення можна назвати перемогою — питання відкрите. Більшість батьків уже давно не розраховують на державу в цьому питанні і все одно дають дітям додаткові кошти на перекус.
Попри те що у країні криза, а комунальні компанії-перевізники називають себе злидарями, не ризикнули чиновники кардинально змінити підходи до перевезення пільговиків громадським транспортом. Хоча кількість передбачених законом «зайців» і зменшиться (з 1 червня планують скасувати безплатний проїзд для силовиків), та всі учні і пенсіонери столиці, найімовірніше, користуватимуться комунальним пасажирським транспортом безлімітно і безплатно. Проте, за словами чиновників, рішення про скасування пільг та перелік категорій ще окремо ухвалюватиме Київміськрада.
Переглянули депутати і свої плани щодо податку на нерухомість. Плату за квартири понад 60 кв. м та будинки понад 120 «квадратів» братимуть лише з наступного року і не за максимальною ставкою. Надалі за кожен понаднормовий метр власникам доведеться платити 1% від мінімальної зарплати на рік. 
На додачу — багатодітним сім’ям надали пільгу: за третю і кожну наступну дитину додатково надаватиметься по 20 неоподатковуваних квадратних метрів.
Натомість зекономити депутати вирішили на чиновниках: на понад 20% зменшиться фінансування Київради та КМДА. За рахунок зростання цін на «комуналку» в рази зменшився і розмір запланованої компенсації вартості газу та опалення для населення. Якщо минулого року на це було виділено понад 4 мільярди гривень, то цьогоріч передбачено 600 мільйонів. Щоправда, паралельно із цим зросли видатки на департамент соцполітики — у тому числі і на виплату субсидій малозабезпеченим громадянам.
А от бажання депутатів підзаробити на не надто патріотичній позиції УПЦ Московського патріархату, ввівши для них підвищені ставки плати за нерухомість, навряд чи завершиться успіхом. Хоч за це рішення депутати і проголосували, та столичний міський голова Віталій Кличко одразу заявив: воно дискримінаційне, не відповідає Конституції, а тому має бути скасоване.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.
Тим часом
Підвищення вартості проїзду в столичному комунальному транспорті вдвічі, найімовірніше, відбудеться у середині лютого. Надалі за квиток у наземному транспорті доведеться викладати по 3 гривні, за жетон у підземці — 4 гривні. Щоправда, відповідне рішення досі не оприлюднено.