В Івано-Франківську пройшов перший тур благодійного Всеукраїнського марафону здоров’я Ольги Богомолець — професора Київського інституту дерматології та косметології, доктора медичних наук. Усі заходи в рамках туру, який відбувся уже в десяти областях України, проводять за рахунок сім’ї Богомолець-Шереметьєвих: пані Ольги та її чоловіка — відомого колекціонера і мецената Олексія Шереметьєва.

Атипова родимка — лідер серед злоякісних новоутворень на шкірі

Метою акції є виявлення серед дітей-сиріт та дітей із малозабезпечених сімей тих, у кого є атипові родимки, що мають схильність перероджуватися на злоякісну пухлину — меланому. Ця пухлина сьогодні є лідером серед злоякісних новоутворень на шкірі, а останні, в свою чергу, посідають друге місце у структурі онкологічних захворювань. За словами Ольги Богомолець, меланома нині звучить як вирок.

— 99 із 100 хворих з таким діагнозом в Україні помирають, тоді як у США зі ста помирають лише п’ять, — каже професорка. — Основною причиною такої ситуації є відсутність елементарної культури здоров’я в нашого населення. Головне — розгледіти небезпечну родимку на ранній стадії, коли вона ще не перейшла в меланому.

Як розпізнати хворобу?

— Кожна мама не рідше, ніж раз на місяць, має оглянути своїх дитину, чоловіка та кожного члена сім’ї, — радить Ольга Богомолець. — Для визначення неблагополучних симптомів потрібно пам’ятати азбуку або так званий АКОРД меланоми. Слово «акорд» має таку розшифровку. А — це асиметрія, коли вісь, проведена через родимку, не ділить її на дві рівні половини. К — край родимки: якщо замість чітких рівних країв вони зубчасті чи начебто рвані. О — окраска: будь-які вкраплення, гранули чи прожилки, особливо сірого, чорного чи рожевого кольору, мають привернути вашу увагу. Р — розмір: що більша родимка, то більший ризик її переродження, хоча й маленький діаметр (1—2 мм) зовсім не виключає можливість розвитку пухлини. Д — динаміка чи поява будь-яких змін у звичній для вас картині: збільшення розміру, товщини, зміна кольору, кровоточивість, кірочки на поверхні родимки.

Серед чинників ризику, які призводять до переродження родимок, Ольга Богомолець виділила ультрафіолетове проміння та генетичну схильність, тобто якщо меланома вже була в когось із членів сім’ї. Спровокувати меланому також можуть три і більше опіків у дитинстві або ж чотири і більше родимок на тілі розміром понад шість міліметрів. Цікаво, що меланома особливо «любить» чіплятися до людей зі світлим чи рудим волоссям і веснянками.

Не гайте часу!

У разі виявлення хоча б однієї з названих ознак Ольга Богомолець настійно радить не тягнути з візитом до лікаря-дерматолога. Каже: меланому практично неможливо вилікувати, але нею можна не захворіти, якщо діагностувати хворобу на ранній стадії. Висока смертність в Україні пов’язана не з методами лікування, а тільки з невчасною діагностикою.

— Рак шкіри ми можемо стовідсотково вилікувати, якщо людина вчасно звернеться по допомогу. До того ж навіть амбулаторно. Тож найбільші проблеми, які є сьогодні в подоланні недуги, — це підготовка населення і підготовка лікарів, — запевняє професор Київського інституту дерматології та косметології. — Кожна людина повинна знати, що вона відповідає за своє здоров’я і здоров’я своєї дитини.

Івано-Франківськ.