Львів відкрив Європейський тиждень сталої енергетики врочисто: в церемонії біля міської ради взяли участь посол, голова Представництва ЄС в Україні Ян Томбінський, Львівський міський голова Андрій Садовий та Андрій Білоусов — заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.

Крути педалі — і дивись кіно

Площа перед міськрадою розквітла всіма кольорами вишиванок під час дитячого флешмобу «Енергія України». Понад сто львівських школярів із синьо-жовтими прапорцями розмістилися на головній площі, відтворюючи карту єдиної країни.

Упродовж тижня двір Львівської міської ради став майданчиком для виставки енергоефективних обладнання та технологій, дитячих і дорослих квестів, екологічних ігор та вікторин. Усі охочі могли поласувати запашною кавою та яєчнею, що були приготовані за допомогою сонячних колекторів та геліоконцентратора.

А екскурсія містом на новенькому енергоощадному трамваї виробництва львівського концерну «Електрон» справила враження і на старше покоління, і на юних пасажирів.

Також проводилися заходи міжнародного проекту «Угода мерів» та Асоціації енергоефективних міст України. До цих організацій долучилися нові учасники. Представники цих міст узяли на себе амбіційні зобов’язання — скоротити до 2020 року викиди СО2 на 20 відсотків.

Під час прес-туру, організованого громадською організацією «Інтерньюз-Україна», журналісти відвідали Глинянську районну лікарню, де за ініціативою місцевої влади та ентузіастів львівського «Ротарі-клубу», за сприяння ЄС, було реалізовано проект із запровадження енергоощадних технологій. Реалізація його не тільки економить нинішнє споживання тепла на 15 відсотків, а й дасть поштовх для активності громади з модернізації наступних об’єктів. На черзі — будівлі школи, міськради, міська каналізація.

Цікавий наочний приклад виробництва енергії навела команда молодих львів’ян-науковців, які демонстрували фільми на КіноРовері, також лунала музика за допомогою енергії, що її виробляли велосипедисти під віковими стінами площі Ринок.

Відвідувачі могли взяти участь у майстер-класі з конструювання власними силами сонячного колектора для нагріву води. Недорога високоефективна модель сонячного колектора, яку нескладно побудувати з доступних матеріалів, зацікавила багатьох учасників секції, яку проводила рівненська громадська організація «Екоклуб».

У рамках Європейського тижня сталої енергетики кілька міст провели яскраві вуличні заходи, конференції та екскурсії на підприємства та об’єкти житлово-комунальної сфери, присвячені ідеї зменшення споживання енергії в повсякденному житті. Серед організаторів — представництво ЄС в Україні, численні міжнародні та українські громадські й бізнес-організації, державні установи.

Заощадження для кожної квартири

Одеса також підхопила ініціативу проведення Євротижня сталої енергетики. Основною темою стала сфера споживання енергоресурсів у галузі житлово-комунального господарства. Під час заходів учасники знайомилися з досвідом кращих європейських практик із комплексної санації багатоквартирного житла.

Низка одеських та міжнародних організацій виступила ініціатором проведення в житловому фонді міста пілотного проекту з розробки та реалізації варіантів комплексної енергетичної санації трьох типів (5-, 9- та 16-поверхових) будинків. Мешканцям одного з таких на вул. Сахарова, 42, було представлено кілька варіантів модернізації, розроблених за участі німецьких фахівців проекту ІWO «Стале житлове господарство в Україні: підтримка місцевого розвитку та підвищення потенціалу недержавних організацій». Відбулася жвава дискусія між німецькими та українськими експертами та членами правління житлового кооперативу «Жовтневий 30» щодо вибору найвигідніших варіантів санації багатоповерхівки.

Значним кроком стосовно інформованості населення став міжнародний проект ARCEE. Його партнером, спільного з Україною, Білоруссю та РФ, стала громадська організація «МАМА-86-

Одеса», яка разом із міською радою та низкою провідних міжнародних екологічних фондів та інституцій із ФРН організувала національну конференцію «Енергоефективна модернізація багатоповерхових будинків».

У кількох секціях фахівці житлово-комунального господарства, керівники ОСББ та житлово-будівельних кооперативів обговорювали тарифну політику, першочергові заходи, шляхи та підходи, які дадуть змогу вивести ЖКГ України із ситуації хронічних перевитрат енергоресурсів. Експерти зауважили: поки кінцевий споживач не буде зацікавлений в економії енергоресурсів, а постачальник у тому, щоб не мати втрат тих самих ресурсів, — жодні технічні заходи не дадуть результатів.

 

Київ—Львів—Одеса—Київ.

Фото автора.

Львів’яни на площі Ринок пригощають запашною «сонячною» кавою, звареною за допомогою вакуумного колектора.