На столичному Майдані Незалежності знову лунали постріли. У ніч з неділі на понеділок на центральній площі Києва сталася сутичка. Досі достеменно невідомо, що саме спричинило бійку. За свідченнями очевидців, нападники були озброєні кастетами, ланцюгами, битами і автоматом. Офіційна інформація: «Опівночі близько 30 невідомих чоловіків в масках вчинили конфліктну ситуацію на Майдані Незалежності із застосуванням зброї. Унаслідок інциденту четверо чоловіків доставлено до кількох лікарняних закладів столиці із різними ступенями тілесних ушкоджень. У бесіді з правоохоронцями потерпілі відмовились від написання офіційних заяв про обставини отримання ними тілесних ушкоджень», — повідомили у відділі зв’язків з громадськістю головного управління МВС в м. Києві. А от Центральна Рада сотень Майдану даний інцидент відразу ж назвала провокацією і спробою штурму наметового містечка.

Цілком ймовірно, що дана сутичка стала своєрідною спробою переконати Майдан розійтись. Адже на останньому віче знову було вирішено продовжити «прописку» наметового містечка у центрі столиці. Як надовго? — до «виконання вимог» протестувальників, приміром, покарання винних у вбивствах та викраденнях людей під час буремних подій. До цього прибирати барикади та згортати намети більшість не готова.

Хоча поступливіші активісти з насиджених місць таки з’їжджають. Щоправда, до власних домівок доїжджають не всі. Так в Інтернеті з’явилась інформація: «третя» сотня Самооборони вирішила переселитися з Майдану на територію архітектурного комплексу «Київська фортеця». «У планах Самооборони привести до ладу Київську фортецю та прилеглу територію і частково переобладнати під штаб. Туди незабаром переїдуть 2 сотні активістів Самооборони та 30 наметів, які нині стоять на Майдані», — повідомляє «Українська правда». З подивом на такі перспективи відреагували у самому заповіднику. «Ми дізналися про це з Інтернету. Зараз на території «Київської фортеці» лишається 3-4 чоловіки, які і раніше тут стояли. Єдине, що я можу сказати: нас про наміри переїхати не повідомляли, і дозволу на це ми не давали», — розповіла «Голосу України» генеральний директор Національного історико-архітектурного музею «Київська фортеця» Олена Ющенко.

Прояснити цю ситуацію ми попросили Андрія Мочурада, представника інформаційного штабу Самооборони Майдану. Та, як з’ясувалося, зараз активіст перебуває не в Києві. Свою ж увагу більше зосереджує не на внутрішньому перевтіленні столичного Майдану, а на подіях на Сході України: «Зараз, якщо чесно, більше переймаємося забезпеченням наших військових засобами захисту, шукаємо бронежилети»...

А тим часом на столичному Майдані Незалежності, у, скажімо так, серці революції, у самому розпалі сезон «садово-городніх робіт». Говорячи уже заїждженими штампами, а чи за те стояв Майдан і гинули люди, щоб у центрі міста збирали урожай цибулі? До того ж чимало українців (і симпатиків Майдану, і їхніх противників) не розуміють до кінця, яку ж зараз функцію виконує наметове містечко на головній площі Києва? Адже Майдан, навіть розійшовшись, ніколи не перестане існувати. Як би пафосно це не звучало, але тепер він - частина кожного свідомого громадянина, і виконання його вимог (покарання тих, хто розкрадав нашу країну, вбивав людей, або ж просто цьому потурав) — наш, так би мовити, «кармічний» борг.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Спеціалісти КП «Шляхово-експлуатаційного управління» Шевченківського району столиці кладуть нову бруківку на Майдані Незалежності.