У селищі Ювілейне Дніпропетровської області в рамках однойменного проекту відкрили Центр соціальної підтримки дітей і родин «Добре двома» (на знімку). Це вже друга така установа в Україні. Тут зможуть одержувати консультації матері, які мають намір відмовитися від новонародженої дитини, а також родини, що опинилися в складних життєвих обставинах. Крім того, фахівці працюватимуть і з дітьми, які мають особливі потреби або потребують термінової допомоги й безпечного проживання.
Як розповіла директор установи Олена Гуржій, у створеному на базі дитбудинку центрі надають безплатну юридичну, логопедичну та психологічну допомогу. У службі підтримки родини діє школа раннього розвитку, працюють психологи, арт-педагог, логопед. А у відділенні раннього втручання допомагають родинам, які виховують дітей з особливими потребами, не старших семи років. Фахівці наголошують: дуже важливо якомога раніше навчити сім’ї долати труднощі, а також готувати суспільство до того, що ці діти не мають бути ізгоями й потрапляти в інтернати.
У стаціонарному відділенні матері й дитини працюють із жінками, які хочуть відмовитися від дітей. А фахівці відділення термінового влаштування дітей, які пережили насильство або втратили батьків, допомагають дитині якнайшвидше отримати необхідний статус і знайти нову родину.
— Що стосується кризових сімей, то багатьом здається, ніби забрати дитину від проблемних батьків — найпростіше рішення, але це не так, — вважає радник голови ОДА Борис Трейгерман. — У цьому центрі працюють і з дітьми, і з дорослими. Фахівці допомагають батькам зрозуміти, що дитина — це сенс їхнього життя.
За час проекту «Добре вдома» у службах проведено понад 400 занять і консультацій, підготовлено 42 фахівців із соціальної роботи, 124 родинам надано матеріальну допомогу.
— Такі заклади необхідні в кожному районі, — вважає директор департаменту захисту прав дітей і всиновлення Мінсоцполітики Руслан Ковбаса. — Це, безумовно, великі кошти, та ми повинні розуміти, що це набагато краще саме для дитини. Сьогодні вже 85% сиріт України охоплені сімейними формами виховання. Але нам треба працювати на випередження — щоб дитина не ставала сиротою, не втрачала рідних.
Створювати такі установи чиновник пропонує саме на базі інтернатних закладів. При цьому змінювати підходи, персонал і надавати різнопланові соціальні послуги: адже це й притулок-гуртожиток, і центр соціально-психологічної реабілітації, і центр матері та дитини... А Мінсоцполітики обіцяє закріпити це юридично.
Дніпропетровська область.
 
Фото прес-служби ОДА.