Сучасний книжковий сканер, здатний якісно і швидко оцифровувати друковані видання, передав Донецькій обласній універсальній науковій бібліотеці імені Крупської футбольний клуб «Шахтар». Аналогічного обладнання не має жодна бібліотека України. Сканер дозволяє оцифровувати книги, газети, журнали, не розшиваючи їх. Час обробки однієї сторінки — 5—8 секунд. За лічені хвилини — ціла книжка в електронному вигляді!

Разом із заступником директора бібліотеки Оленою Башун заходимо до відділу краєзнавства, де стоїть новий апарат. Багато краєзнавчої літератури — це місцеві газети і журнали солідного віку. Вони найбільше потребують збереження в електронному вигляді: стан деяких підшивок такий, що їх на руки не видають, забороняють робити ксерокопії. До того ж головне книгосховище області не має відповідного обладнання для підтримки в приміщеннях регульованого мікроклімату із заданими параметрами температури і вологості повітря, як того вимагають сучасні норми зберігання бібліотечного фонду. Аномальна спека влітку, забруднення атмосфери промисловим пилом і викидами — все це шкодить книгам і газетам, особливо надрукованим на кислотному папері (а таких тут більшість).

— А попит на стару періодику зростає, — каже заступник директора. — Звертаються дослідники, краєзнавці, автори праць із історії Донеччини. Приходить і молодь: торік зі старими газетами працювали студенти Донецького державного університету штучного інтелекту. Особливий сплеск інтересу був торік, коли область відзначала 75-річчя. Тому першими ми оцифрували газету «Социалистический Донбасс» 1935 року та журнал «Просвещение Донбасса» 1920—1922 років. Зрештою, заборона видачі не вирішує проблеми, адже це порушує права читачів на вільне отримання інформації. Зробити книги та періодику доступними дають змогу сучасні інформаційні технології та Інтернет.

Мета бібліотекарів — оцифровування краєзнавчого фонду. Адже якщо популярні видання можна знайти в інших джерелах, то місцеві здебільшого є рідкістю. Крім того, на розповсюдження кожного видання в «електронці» треба мати дозвіл автора. До речі, бібліотека вже звернулася до донецьких літераторів з проханням надати дозвіл на розміщення їх творів на сайті закладу культури, і від багатьох авторів отримала письмову згоду. Співробітники бібліотеки сподіваються, що зможуть обмінюватися оцифрованими підшивками старих газет з іншими книгосховищами, зокрема Москви та Петербурга, де є багато найстаріших видань Донбасу. А відвідувачі працюватимуть із матеріалами за монітором комп’ютера. Позначки про можливість отримання видання в електронному вигляді вже з’явилися в каталозі.

Тепер бібліотекарі мріють знайти спонсора для придбання потужнішого сервера, куди можна буде закачувати нові гігабайти інформації. Крім того, бібліотека зобов’язалася відшукати й перевести в електронний формат усі публікації про футбольний клуб «Шахтар» за всі роки його історії. Електронний літопис історії команди стане частиною експозиції клубного музею.

Фото автора.