Учора Київська міська рада розглядала проект бюджету міста на цей рік. Мабуть, за порадою психологів «важливі зустрічі на ранок не плануйте» розпочати голосування депутати вирішили лише по обіді. Натомість від самого ранку будівлю Київської міської державної адміністрації в облогу взяли мітингувальники.

На Хрещатик вийшли одразу кілька компаній невдоволених. Із прапорами та рупорами, але з різними вимогами. Першим став «Марш білих хусток». Його учасники, обурені «погіршенням соціально-економічного становища мешканців Києва, збільшенням цін на все (товари і послуги) і зростанням злочинності в місті», вимагали відставки міського голови Віталія Кличка. Своїми білими хустинками, якими час від часу махали, вони символічно прощалися з керманичем столиці. З такими надто розмитими причинами, та дуже конкретною вимогою виступав здебільшого «постійний контингент» різних мітингів — пенсіонери. Хоча не минулося і без уже новіших атрибутів — шин, балаклав, перекриття вулиці та криків: «Ганьба». Те, як швидко повідомлення про мітинг поширилося по російських ЗМІ, наштовхнуло на думку: комусь це вигідно. У тому, що мітинг був організований на замовлення, переконався наш фотокореспондент. Він став свідком оплати послуг мітингувальників... До речі, тиждень тому презентацію проекту бюджету Києва громадськості також намагалися зірвати. Тоді градоначальник припустив: є сили, зацікавлені в дестабілізації ситуації у Києві.

Та були мітингувальники і з більш конкретними вимогами. Представники малого бізнесу та працівники промислових підприємств столиці закликали міських депутатів не збільшувати ставку плати за землю з 1 до 3 відсотків (на знімку). За словами організаторів цієї акції, нові норми стосуватимуться абсолютно всіх підприємств Києва — майже 500 великих, 5000 середніх та кількох десятків тисяч малих підприємств. «Виробничі підприємства просто зупиняться. Наші вимоги однозначні: почути голос бізнесу та підприємців, зрозуміти становище, в якому опинилися товаровиробники та промислові підприємства Києва після закриття кордонів та відмови від здійснення експорту товарів до країни-агресора, з якою, на жаль, ще з часів Радянського Союзу тісно переплетені економіки! Ми просимо надати нам відстрочку на два роки», — заявив «Голосу України» депутат міськради, куратор акції Сергій Кримчак. До мітингувальників вийшов і міський голова. Як здалося Сергію Кримчаку, він почув їхні вимоги і перейнявся проблемою.

Тим часом на голосування міським депутатам було винесено проект бюджету із профіцитом у майже два мільярди гривень. Виголошений текст міського голови майже дослівно дублювався з промовою під час представлення проекту. «Хоча бюджет готувався у складних умовах, але ми зберегли соціальні стандарти для киян», — вкотре нагадав Віталій Кличко. Зауважень і пропозицій щодо внесення змін до проекту бюджету в депутатів міськради вистачало. Які з них врахували і яким у результаті буде бюджет міста на цей рік, на момент, коли верстався номер, ще не було відомо.

Фото Андрія Нестеренка.