Із 1 липня в Україні повинен почати діяти податок на відсотки з депозитів. Його введення передбачено прийнятим ще наприкінці березня Законом «Про запобігання фінансовій катастрофі та створення передумов для економічного зростання України». Згідно з цим документом, до так званої загальної бази оподаткування мають включатися і доходи, отримані у вигляді відсотків за розміщені в банках вклади. Та, не дочекавшись набрання чинності положеннями про оподаткування депозитів, урядовці вирішили дещо змінити саму «процедуру». 19 червня Верховною Радою було проголосовано та прийнято за основу урядовий проект закону про внесення змін до Податкового кодексу України стосовно оподаткування доходів від капіталу. Що зміниться, якщо приймуть цей закон, і, головне, хто і скільки платитиме за депозити.

Фінустановам готують спецзбір
Податки з відсотків за депозитами платити будуть не тільки українці кожен за себе, а й банки за своїх клієнтів. Законодавці вирішили дещо змінити акценти і основне навантаження перекласти із плечей простих вкладників на фінустанови. Офіційно це звучить як «спеціальний податок на прибуток у вигляді відсотків, нарахованих на користь фізичних осіб за вкладами, поточними та іншими рахунками». Ставка єдина — 18 відсотків. Хоча відчути на собі це ново-введення українці, що вже оформили довго-
строкові депозитні вклади, не повинні. Адже відмінусовувати розмір податку від суми нарахованих відсотків заборонено. А от надалі, цілком імовірно, банки можуть переглянути власні депозитні програми, зменшивши відсоткові ставки за ними.
Вкладникам — нові ставки та «ліміти»
Пересічним вкладникам платити податки з доходів із депозитів також доведеться. Та новий урядовий законо-
проект суттєво зменшив ставки оподаткування і звузив аудиторію потенційних платників. Від початку, як відомо, планувалося, що під оподатковування потраплять доходи із вкладів, сума яких за рік перевищить аж 17 (!) прожиткових мінімумів працездатних осіб (для 2014-го йдеться про 20 706 гривень). Щоб «підпасти» під дію цієї норми закону, достатньо було мати на рахунках у банках 100 тисяч гривень (за нинішнім курсом валют це менш як 10 тисяч доларів США). Та найголовніше — кожен вкладник повинен був особисто відзвітувати про свої доходи податковій, заповнивши декларацію. Експерти одразу забили на сполох: ця умова віджене від банків усіх, хто не довіряє державі. Більше того, щоб стежити за справністю сплати податку, чиновники повинні були б отримати доступ до інформації про всіх вкладників в усіх фінустановах. Із нормами про банківську таємницю цей пункт ніяк не узгоджувався. До того ж ця інформація в реаліях нашої країни може легко потрапити до рук злодіїв, які тоді точно знатимуть, до кого потрібно «краще придивитися».
Новий проект ці питання знімає. Згідно з його положеннями, доходи з депозитів, які не перевищать за рік еквівалент 410 прожиткових мінімумів, податком не обкладатимуть. Тобто платити та заповнювати декларації повинні будуть лише ті, хто за рік отримує відсотки за депозитами в сумі понад 499 тисяч гривень. Щоб отримати її, на рахунках вкладника вже має лежати понад два мільйони гривень.
У разі, коли запропоновані урядом зміни до Податкового кодексу приймуть, іншими стануть і ставки оподаткування доходів від депозитів. Якщо раніше йшлося про шкалу від 15 до 25 відсотків, то тепер матимемо 5—10, залежно від розміру вкладу.
До речі, норма про оподаткування доходів, отриманих у вигляді відсотків за депозитними вкладами, у вітчизняному законодавстві прописана не перший рік. Щоправда, її впровадження в життя, як непопулярний крок, постійно відтерміновувалось. Та рано чи пізно Україна до цього прийшла б. До того ж це звична практика для європейських країн.
ЦИФРА
У Кабінеті Міністрів полічили: реалізація запропонованих змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування доходів від капіталу надасть можливість додатково отримати вже в 2014-му 4,6 мільярда гривень, а у 2015-му — понад 10 мільярдів гривень.
А тим часом
Незалежна асоціація банків України просить Верховну Раду та Кабмін «не робити нових помилок під час виправлення вже допущених». На думку експертів асоціації, спроби урядовців «підправити» норми про оподаткування доходів з депозитів є гарною ідеєю, але її втілення в життя залишає бажати кращого. Запропонований урядом проект, і передусім намір ввести 18-відсотковий спецзбір для банків, суперечить «сутності законодавства». Члени асоціації погоджуються: оподатковувати прибутки з депозитів потрібно. Та радять владі придивитися до альтернативного законопроекту, розробленого Національним банком з урахуванням пропозицій асоціації. Цей проект передбачає введення оподаткування «депозитних» доходів за фіксованою ставкою 5 відсотків. При цьому, мовляв, для полегшення процедури, банки готові взяти на себе функцію податкового агента. «Вони будуть утримувати податок при нарахуванні відсотків, що не вимагатиме від фізичної особи заповнення декларації. А для збереження банківської таємниці у своїй звітності кредитно-фінансові установи відображатимуть дохід та утриманий з нього податок загальною сумою без розподілення на кожну фізичну особу», — пропонують в Асоціації. То чи обкладатимуться податком доходи з депозитних вкладів, а головне — за якою схемою? Інтрига зберігається.