Днями у залі Національного музею літератури письменник і дипломат, Надзвичайний і Повноважний Посол України Василь Базів презентував одразу дві книги — англомовний роман «Хрест» та роман-реквієм «Армагедон на Майдані».

В основу останнього покладено реальні події в Україні. Герої і нелюди, ангели і демони, що орудують у живій людській плоті... Львів’янин, активіст Євромайдану Юрій Вербицький, викрадений 21 січня цього року і вбитий після катувань, став прототипом головного героя книги. Вибір персонажа автор пояснив тим, що несправедлива смерть його земляка шокувала всіх і він не міг залишитися осторонь.

— Майдан — це колективний Ісус Христос. Аналогів такого зіткнення добра зі злом важко знайти у новітній світовій історії. Юрій Вербицький став мучеником, який помер страшною смертю в мирний час і у мирній країні, — пояснює автор.

Головний редактор видавництва «Український пріоритет» Лілія Максименко каже, що твір із захопливим сюжетом передав дивовижне поєднання таланту публіциста і письменника. «Хотіла написати передмову до цього видання, але зрозуміла — говорити про цю книгу не треба, її варто читати», — сказала Лілія Максименко.

Роман «Хрест», або як сам автор визначив його жанр — постбіблійний детектив, став відправною точкою майбутньої трилогії. Це перший твір, написаний українською мовою і українським письменником, який видано англійською мовою у США за час існування України як держави. В романі описуються перипетії галицького села середини 1960-х років, котре через наміри радянської влади зірвати хрест із сільської церкви, розпочало війну проти усієї тоталітарної системи. Василь Базів зазначив, що цей твір став його відповіддю Дену Брауну з його «Кодом да Вінчі», проте про українців, хоча й з проблемами усього світу.

Василь Базів (праворуч) з читачами.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.