Лідер турецьких курдів Абдулла Оджалан, який відбуває з 1999 довічний термін у в’язниці на острові Імрали за державну зраду, звернувся до своїх однодумців із закликом припинити збройний опір владі Анкари й сісти за стіл переговорів. Його послання зачитав на одному з каналів турецького телебачення депутат Меджлісу від прокурдської Народно-демократичної партії Сіррі Сурія Ондер.
«Я закликає членів Робочої партії Курдистану (РПК) провести навесні позачерговий з’їзд і ухвалити на ньому стратегічне й історичне рішення про припинення збройної боротьби на основі взаємно погоджених принципів», — йдеться в зверненні Абдулли Оджалана.
В Анкарі почули послання з острова Імрали й привітали його, бо турецька влада вже давно вимагала від курдів скласти зброю. «Ці заклики хороші, але найголовніше — це їх здійснення», — прокоментував слова Оджалана на прес-конференції президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган.
Насправді, заклик до миру з боку Абдулли Оджалана, який має вплив на тих, хто на волі бореться із владою, дуже важливий для всього турецького суспільства. Й особливо — для партії влади, яку критикують за ослаблення національної безпеки й байдужість стосовно сірійських курдів із міста Кобані, яких третирують угрупованням «Ісламська держава». Не слід забувати, що турецькі курди становлять понад 20 відсотків населення країни, і їхні голоси можуть суттєво вплинути на результати парламентських виборів, запланованих на 7 червня 2015 року. І найголовніше — населення багатьох районів Туреччини зможе позбутися постійного страху, породжуваного терактами курдів. Та й самі курди перестануть втрачати молодих людей, які гинуть за примарну ідею автономізації у південно-східній Туреччині. За неї вже загинуло понад 40 тисяч осіб, переважно курдів.
Нагадаємо, що в 2013 році саме Абдулла Оджалан оголосив про припинення бойових дій проти турецьких влади. Перемир’я триває дотепер, незважаючи на відсутність повної довіри між РПК і офіційною Анкарою.