Столичний Майдан Незалежності (на знімку) та вулиця Хрещатик все ще непроїзні. Наметове містечко, барикади, а головне — самі майданівці продовжують стояти, попри численні заклики політиків розходитись. Укотре натякнув на те, що революціонерам час роз’їжджатися по домівкам, новообраний міський голова Києва. Віталій Кличко висловив надію, що уже найближчим часом буде поновлено рух Хрещатиком. Одразу, щоправда, уточнив: силою розганяти Майдан ніхто не збирається. «Перш за все це питання повинно бути вирішене шляхом діалогу. Ми спілкуємося та переконуємо, що майданівцям потрібно дати можливість киянам пересуватися центральною вулицею Києва», — цитує слова Віталія Кличка його прес-служба. Та ще вчора масового згортання наметового містечка не відбулося. Хоча сам Майдан і змінився: площа стала помітно чистішою. Зникли і саморобні барикади неподалік колишнього Будинку профспілок. Замість скиданого на купу мотлоху (цегла, шини, сміття) тепер «оборону тримають» бетонні блоки.
Зменшилася кількість і самих «поселенців» на Хрещатику. До речі, за попередньою інформацією, революційне містечко вже на цьому тижні можуть ущільнити — намети планують перенести ближче до решток будинку профспілок, тим самим звільнивши доступ до будівлі Київради та КМДА. Працюють над відновленням Хрещатика і комунальники, викладаючи плиткою тротуари довкола будівлі столичної адміністрації. Ремонтують і саме приміщення КМДА. За оцінками Віталія Кличка, приведення до ладу чиновницьких кабінетів обійдеться приблизно у 30 мільйонів гривень. Міський голова сподівається, що розділити цей фінансовий тягар із киянами погодяться депутати міськради, серед яких є чимало представників бізнесу. До речі, наступне засідання Київради, яке має відбутися 19 червня, від початку планували провести у будівлі на Хрещатику. Та Віталій Кличко своїм розпорядженням змінив адресу проведення засідання. Депутати міської ради зберуться в сесійній залі Київської обласної державної адміністрації.
І поки автовласники тільки мріють про відновлення руху центральною вулицею міста, Хрещатиком дедалі частіше колесять велолюбителі. На місці одного із наметів навіть відкрили пункт прокату двоколісних — так звану Велоферму. Попитом сервіс користується, особливо зважаючи на те, що кілька роверів можна взяти в оренду взагалі безплатно.

Фото Владислава МУСІЄНКА (УНІАН).