За оформлення закордонного паспорта українці мають платити 170 гривень і не більше. Про це уже кілька років твердять громадські активісти. У грудні 2013-го на їхній бік стала і Феміда. Верховний Суд України встановив: сплата державного мита у розмірі 170 гривень покриває вартість витрат на видачу закордонного паспорта, і вимагати повторної оплати тих самих послуг міграційна служба не має права. Зважаючи на це, офіційні вимоги Державної міграційної служби (навіть із посиланнями на постанови Кабміну) сплатити додатково «за послуги» та «за послуги з реалізації бланка» 87 та 120 гривень відповідно — є безпідставними, нагадав учора під час прес-конференції Віктор Тимощук, експерт Центру політико-правових реформ. Та попри рішення Верховного Суду по сьогодні на практиці за оформлення закордонного паспорта від усіх охочих офіційно вимагають сплачувати понад 377 гривень.

— Знову вимушені повертатися до цієї теми. Рішення ВСУ не виконується. Ми сподівалися, що нову владу просто революція відволікала. Але вже минуло 100 днів, а практика стає ще гіршою, — каже Віктор Тимощук. Експерт переконує: відмовитись від стягування подвійної оплати за видачу документа не дає «паспортна мафія». Аргументи, мовляв, не отримавши цих додаткових коштів, міграційна служба не зможе видавати паспорти, експерти також відкидають. Віктор Тимощук рахує: «Вартість бланка паспорта сьогодні становить 83 гривні, вартість персоналізації — майже 30 гривень. Тобто із 170 гривень державного мита ще лишається запас на оплату роботи персоналу тощо. До того ж державне мито — це не подарунок громадян державі за розкіш мати закордонний паспорт. Це і є платою за документ».

Тому експерт чекає, що влада таки візьметься наводити лад у цій справі. ДМС нарешті почне виконувати рішення Верховного Суду. Якщо ні — Генпрокуратура може нагадати, що за невиконання рішення суду порушуються кримінальні справи. Вплив має і Прем’єр-міністр країни. Він може скасувати урядові постанови, якими і передбачено стягування «додаткових плат» за оформлення закордонного паспорта. А отримати документ за 170 гривень таки можна. Кілька осіб уже стали такими щасливими власниками. Хоч і витратили на це майже по року часу, купу паперів на листування із чиновниками та нервів у судах.

До слова, за інформацією прес-служби ДМС, міграційна служба ще раніше направила до МВС пропозиції щодо невідкладного врегулювання ситуації із врахуванням рішень Верховного Суду України. Та в тому, що розмір плати таки буде остаточно зменшено — віри не надто багато. Адже через це бюджет втратить мільйони гривень... За приблизними підрахунками, кожен українець за паспорт переплачує понад 200 гривень. А щороку документи для виїзду за кордон отримують майже 1,5 мільйона громадян.