В публікації «Глобальна українська цивілізація» (див. «Голос України», 06.06.2007) ми вже писали про тисячолітнє коріння української цивілізації, про що свідчить присутність на українській території найдавнішого в світі храму Кам’яної Могили (ХІІ—ІІІ тис. до н. е.), протодержавного утворення Аратти, писемності та міфів, що стали основою майже всіх світових релігій планети.

Про Киян

Окремо варто поговорити і про найстарішу українську правлячу династію укрів-Киян, котра обірвалася з перехопленням у них (Аскольд, Дір) в ІХ ст. політичної влади русами...

Історики твердять, що в Стародавньому Шумері та Єгипті було місто Киян. ХV династію фараонів-гіксосів (ІІ тис. до н. е.) заснував Х(К)иян (після нього правили такі собі єгипетські володарі — Шишак, Любарн, Гузій, Мина, Вусирод, Гор, Пітана, Телепін, Тудалій, Укрмир).

В Хорезмі (напередодні його завоювання перським царем Дарієм) правила династія Кеянідів. Столицею Мьянми (Бірми) у ІІІ—ІІ тис. до н. е. було місто Киянг, а грошовою одиницею — кият.

Окрім українського Києва, якому щонайменше 6—7 тис. років (тут були розташовані ще трипільські поселення!), є села з подібними назвами й у Польщі: Києво, Києвиця, Київська Воля, Кияни, Киї, Києв, Києвиці, Києвець. Місто Кийов є в Чехії, село Кияни в Литві, село Києв в Угорщині, в Сербії є селище Києво — в багатостраждальному краї Косово, а в сербській Лужиці — село Кий.

Загалом же ми маємо вражаючий перелік територій, пов’язаних із Киянами: Європа, Африка (Єгипет), Близький Схід (Ірак, Іран), Центральна Азія (Узбекистан), Індокитай (М’янма).

Але чому «Кияни»? Звернімося до міфології Кам’яної Могили, розвинутої у міфах Шумеру. Вона свідчить, що з води первинного А(О)киану піднялася гора Киан, в якій зародився бог-творець Енліль. Останній розділив Ки (Землю) і Ан (Небо).

Схоже на те, що наші пращури вкладали в слово «Ки-я(а)н» інший зміст, аніж ми, оскільки ними правила однойменна династія, започаткована богом-творцем Енлілем.

У Стародавньому Шумері, за даними Леоніда Васильєва, система адміністрації була тісно пов’язана з культом бога неба Ана (ІV тис. до н. е.). Храм на його честь був місцем суспільного управління (на чолі з верховним жерцем), здійснення релігійних обрядів, зберігання продовольства, центром ремісництва (металургії бронзи).

До речі, ісландський історик ХІІ ст. Сноррі Стурлусон у своїй праці «Сага про Інглінгів», де йшлося про вихідців з Ольвії (Миколаївська область), котрі правили в Європі протягом І-ІХ ст. н. е., чомусь називав Європу Енеєю («Країною Енліля»).

Та й ім’я «моторного парубка» Енея, нащадки якого, за римським істориком Титом Лівієм (І ст. н. е.), заснували Рим, напевно, пов’язане з цим словом.

Загалом виходить, що приблизно з VІ тис. до н. е. у індоєвропейському світі починає формуватися теологічна конфедерація країн (де правили жерці — укри) — Священна (У)країна. За тогочасною практикою релігійним та, напевно, й адміністративним центром (У)країни стає релігійно-науковий комплекс Кам’яна Могила.

Тож ми не можемо погодитися з перекладом сучасної назви України як «окраины» (московської чи азійської) з таких причин:

1. Льодовики ніколи не переривали життя в Україні, і вона протягом щонайменше 20 тис. останніх років була центром цивілізації.

2. Найстаріший храм планети Кам’яна Могила розташований в Україні, а храми завжди зводили в центрі обслуговуваної ними території, оскільки вони були місцем суспільного управління та здійснення релігійних обрядів.

3. Доведено, що наші пращури (трипільці/арії) протягом VІ—ІІ тис. до н. е. активно розселялися у світі і, прийшовши в інші краї, не могли (чисто психологічно) називати свою прабатьківщину «окраиной».

4. Слово «окраина» — російського походження, а російська мова, як відомо, почала формуватися лише з ХІV—XV ст. н. е., а праукраїнська цивілізація нараховує більше 20 тис. років.

5. В українській мові немає слова «окраина», проте є — «околиця», і якби мешканці України прагнули підкреслити саме географічно-прикордонний характер своєї держави, вона носила б назву «Околітія»...

Продовжуючи етимологічний аналіз назви «Україна», варто звернути увагу на корінь «країна» (страна — російською, state — англійською). На Балканах (неподалік від населених пунктів Кий і Києво) і досі є адміністративно-територіальна одиниця Сербська Країна. А в середні віки були відомі такі князівства, як Словенська Крайна і Войнова Крайна, що входили до складу Священної Римської імперії. Отже, слово «країна» є доволі поширеним у Європі і має дуже давне походження.

А якщо згадати знайдені Анатолієм Кифішиним у кам’яних архівах Шу-Нун згадки про «священні таблички Um (Ум)», назва «Україна» цілком виправдано може розглядатися як «У(м)країна» — «Країна священних текстів» або «Священна країна».

Враховуючи, що в Україні розташований найдавніший релігійно-науковий комплекс планети Шу-Нун (Кам’яна Могила), досить вірогідно, що жителі праукраїнської периферії (зокрема й стараннями переселенців-аріїв) називали цю країну священною У(м)країною...

Про а(о)ріїв

Філолог Станіслав Губерначук, досліджуючи в рукописах ХІ—ХІІІ ст. географічні назви в Україні, які походять від імен богів та людей, помітив, що серед них переважають не християнські, а сонцепоклонницькі патроніми.

Річки: Оржиця, Оріль, Орілька, Самара, міста: Оргощ, Оратів, Оржиця, Ворзель, (о)Ржищів, Коростень, Оріхів, Арциз і Сарата, Армянськ і Євпаторія — загалом понад 25 населених пунктів України, судячи з назв, пов’язані з іменем бога сонця Кола і прабатька українців Ора (звідси й орії).

З історії відомо, що до стану кшатріїв належали окрім вождів і прості воїни — самари, із чим, вочевидь, пов’язане виникнення назви Самара. В Україні населених пунктів із назвою Самара декілька (Сумщина, Крим, Галичина).

Але і в світі є чимало подібних назв: міста Самара в Росії, Самарканд — в Узбекистані, С(а)мара — у Західній Сахарі, Самаринда і Се(а)маранг — в Індонезії, Самарай — в Папуа-Новій Гвінеї. Є острів Самар на Філіппінах.

На присутність аріїв в Азійсько-Тихоокеанському регіоні вказують санскритські назви індонезійських островів Суматри (на санскриті — «океан») і Яви («острів вівса») та країн: Малайзія («гора»), Сінгапур («місто лева»), Непал («житло біля підніжжя»), Бутан («межа Тибету»)...

В Сирії є річка Оронт, у Стародавній Мідії була гора Оронт. За твердженням З. Рагозіної (1903 р.), «мідяни самі себе називали арійцями..., так називали їх і сусіди, і піддані...»

Геродот зазначав, що в Мідії жили: «туземці», «кочовики», «ті, хто живе в шатрах» (кшатрії?), «власники ґрунту», «арізанти» і «маги» («атравани»).

Залишилися арійці панівною верствою і в правонаступниці Мідії — Персії. З. Рагозіна доводить, що цар Персії (Кір) Куруш був арієм і походив зі стародавнього арійського роду «куру» із Північної Індії, який дав багато героїв-царів.

Отже, перський цар Куруш не був персом... Епізод, скажете ви. Можливо, але як тоді пояснити, що перський класик Фірдоусі (940—1020? рр.) у поемі «Шахнаме» писав, що легендарний герой — Рустам, котрий жив у незапам’ятні часи міфологічних царів, походить із племені саків?..

А саки (звідси й назва кримського міста — Саки), як відомо, були східними скіфами. Отже, легендарний предок персів і таджиків — теж арій, як і наші пращури!

В Північно-Західній Індії у ті самі часи жив арійський народ камбоджа. Не здогадуєтесь, чому цар Куруш назвав свого сина іменем Камбуджія (перською — Камбіз)? До речі, з ІХ по ХІІІ ст. на території Камбоджі, Центральної М’янми та Сіаму домінувала імперія Камбоджадеша.

Стародавня Індія називалася Ар’явартою («країною аріїв», а, може, «арійською вартою»?), Іран — Аріаном, Афганістан — Арією.

В тій самій Індії колись були провінції Аратта (нині — Пенджаб) і Орія (нині Оріса), де проживає народ ораони, котрий свою мову називає орія. В Ірані є провінція Орія, у Гвінеї — Ірія, а в Індонезії — Західна Іріана.

Арійська присутність простежується навіть у Новій Зеландії! За даними М. Бутінова, тамтешнє «маорійське суспільство складалося з вільних і рабів. Вільні ділилися на аріків — первороджених, рангатіра — молодших за народженням і варе — залежних. З числа аріків обиралися вожді племен».

На татуюваннях маорі (чи не єдиних із полінезійців, хто вирощує зернові і носить льняну одежу) відчутно присутній спіралеподібний орнамент, котрий знайдено на стилізованих статуетках із розкопок Мізинської стоянки на березі річки Десни (20 тис. років до н. е.)!

Європейські першовідкривачі Нової Зеландії голландець Абель Тасман (1638 р.) і англієць Джеймс Кук (1769 р.) в один голос свідчили про мужність маорі, які не боялися ні мушкетів, ні гармат європейців, хоча самі (арійський дух!) такої зброї і не знали...

Підсумовуючи, варто зазначити, що наші предки (енеїди? кияни? трипільці? — точної самоназви ми поки що не знаємо) протягом VІ—І тис. до н. е. створили глобальну праукраїнську цивілізацію, котра, завдяки переможній ході по планеті аріїв, дала потужний поштовх практично всім, тепер уже — класичним цивілізаціям стародавнього світу: шумерській, єгипетській, еллінській, римській, індійській, перській, китайській, азійсько-тихоокеанській.

А що з нами сталося потім, тема окремої розмови...

Валерій БЕБИК, доктор політичних наук, проректор з інформаційно-аналітичної роботи Університету «Україна».