У київській книгарні «Є» активісти громадського руху «Не будь байдужим» презентували навчальний відеоролик для учнів загальноосвітніх шкіл «Конотопська битва». Автор тексту фільму та додатку-монографії для викладачів, де подається довідковий матеріал і бібліографія, історик з Київського національного університету імені Тараса Шевченка Олексій Сокирко. Він і художник Максим Копилов разом з творчим колективом працювали над відеороликом, у якому поєднали анімацію з фотодокументалістикою й іконографією, два роки.

За шістнадцять хвилин, саме стільки триває перегляд, історик розповідає про передумови україно-російської війни середини 17 століття, вторгнення на територію козацької держави численної армії, зокрема елітної російської кінноти під орудою князя Трубецького, що сталося на найважливішому пункті кордону, поблизу Конотопа, саму битву наприкінці червня 1659 року. Московіти рушили війною на козаків після того, як гетьман Іван Виговський вирішив іти в Європу — підписав Гадяцьку угоду (1658) про створення союзу трьох рівних федеративних республік Великого князівства Руського, тобто України, Польщі та Литви. Договір гарантував розвиток української мови і відміну унії, наша країна мала б свій судоустрій, уряд, державну скарбницю, власну армію, грошову одиницю, національні університети тощо. Конфедерація планувала проводити спільну міжнародну і воєнну політику, допомагати одна одній у війнах, зокрема проти Москви. Виговський із союзниками вщент розбив загарбників, рештки армії Трубецького і Пожарського розбіглися. Московський цар вдягнувся у чорне, а навколо престольного міста почали рити окопи. Перейти їх козацькій армії не вдалося, бо в тилу у проєвропейського гетьмана розпочалися сепаратистські виступи, а в нашій історії — період, який назвали Руїною.

Паралелі із сьогоденням склалися випадково, кажуть автори відеоролика, втім, фільм має допомогти «вилікувати історичні травми в свідомості українців» і перемогти у новітній битві за європейське майбутнє.

— Цей проект — народний. Історик, художник, звукорежисери, коректори, консультанти працювали безплатно, — розповідає активіст Оксана Левкова. — Волонтери зібрали кошти, на які вже випущено 500 дисків і тисячу монографій. Навчальні посібники ми найближчими днями передамо для шкіл Конотопа, Прилук, Донецької і Луганської областей.

Волонтери із руху «Не будь байдужим» до цього випустили диск і книгу для школярів «Карпатська Україна», а тепер працюють над новим проектом — короткометражним документальним фільмом «Холодний Яр».