У неділю на Майдані Незалежності відбулося чергове народне віче, яке традиційно розпочалося з виконання Державного гімну та спільної молитви.

До учасників віче також звернувся переможець виборів на посаду міського голови Києва Віталій Кличко (на знімку). На початку виступу він запропонував вшанувати хвилиною мовчання пам’ять героїв Небесної Сотні та військовослужбовців, які загинули під час антитерористичної операції на сході країни.

Проте наступні слова Віталія Кличка про те, що Майдан повернув демократію в Україну, були зустрінуті вигуками «Ганьба!». Очевидно, такою була реакція мітингувальників на висловлену ним раніше думку про згортання Майдану та відновлення на Хрещатику руху транспорту. Втім, Віталій Кличко по-боксерськи витримав цей удар і продовжив свій виступ.

«Поширюються чутки, що я давав вказівку згорнути Майдан. Це технології. Я завжди був проти цього. Хтось перекручує мої слова. Я боровся на Майдані з першого дня. Ми не допустили розгону Майдану тоді — не допустимо й сьогодні, хоч би хто які провокації чинив», — сказав він і водночас додав, що країна і столиця таки повинні повертатися до мирного життя і розпочинати реформи, яких вимагають люди. «Сьогодні Майдан має визначитися зі своїм майбутнім», — підкреслив майбутній очільник столиці та закликав спільноти Майдану переходити до нової якості. За словами В. Кличка, з цією метою він уже провів декілька зустрічей з сотниками Майдану щодо облаштування життя в центрі столиці, й надалі такі зустрічі відбуватимуться постійно. Тим паче що, заступивши на посаду міського голови, він планує надати для представництва Майдану приміщення у Київській міській раді.

Майбутній голова міста також повідомив, що ініціюватиме перейменування вулиці Інститутської на вулицю Небесної Сотні та що в районі Майдану буде споруджено Меморіал пам’яті тим людям, які віддали своє життя за те, щоб Україна стала вільною і демократичною. «Цей меморіал повинен бути встановлений до річниці трагічних подій. Не пізніше», — підкреслив він.

Звернувшись до теми виборів, Віталій Кличко повідомив, що новообраний міський голова та депутати Київради публічно складуть присягу перед киянами біля приміщення КМДА.

У виступах під час віче також ішлося про подальший формат існування Майдану. Представники різних громадських організацій, зокрема, бачать його як інструмент та полігон реального народовладдя. Що стосується вимог Майдану, то їх було викладено у спеціальному маніфесті.

«Майдан не розходитиметься, поки не виконано його вимоги: покарання злочинців, люстрація, пакет законів для зміни системи влади, поки не встановлено конституційний лад у частині громад, не покарані винні у масових убивствах, не створено територіальну громаду Києва щодо самоврядування», — йдеться в документі. Стосовно фізичного вигляду Майдану, то громадськість вважає, що його має бути облагороджено та збережено для побудови матеріально-просвітницького комплексу. «Майдан має бути пішохідним», — наголошується у маніфесті.

Мабуть, одним із перших кроків на шляху облагородження має стати нове запровадження у наметовому містечку «сухого закону», бо останнім часом з’явилося чимало свідчень неналежної поведінки деяких його мешканців. За словами сотника Майдану Миколи Бондара, на територію Майдану також не пускатимуть нетверезих та пропонують заборонити продаж спиртного.

Утім, чимало хто закликає майданівців вступати до лав Національної гвардії чи інших батальйонів та вирушати на Схід, бо саме там сьогодні вирішується доля країни. Зокрема, командир спецбатальйону Національної гвардії «Донбас» Семен Семенченко повідомив, що після віче на Майдані до його лав зголосилися чотири автобуси добровольців.

А щодо майбутнього Майдану, то якось уже доводилося писати, що Майдан — це насамперед не територія, а мільйони людей по всій країні, які за потреби готові вийти, щоб захищати свої права і Україну.

Фото Павла БАГМУТА (Укрінформ).