У селі Рясники Гощанського районує два надгробки. Написи свідчать,що тут поховані Марія Миколаївна Ушинська (1859—1903)

і баронеса Лідія Олександрівна Врангель (1883—1907)

Подальша архівна розвідка засвідчила, що ці імена повязані з доволі відомими на теренах Росії та України людьми, розповідає учасниця експедиції, завідувачка відділу етнографії Рівненського обласного краєзнавчого музею Алла Українець. По-перше, Марія Ушинська це невістка Костянтина Ушинського, найпопулярнішої постаті в історії педагогіки ХІХ століття, котрий став фундатором народної школи в царській Росії, а заодно пристрасним відстоювачем права українців навчатися рідною мовою. Баронеса Лідія Врангель донька Марії Миколаївни. А прізвище Врангель це по чоловікові, адже її суджений був братом відомого білогвардійського генерала.

Тут варто назвати ще принаймні три славнозвісні фамілії Дорошенки, Скоропадські та Виноградські. Чому Дорошенки? Бо свекруха Марії Миколаївни Надія Ушинська (по чоловікові) саме з цього древнього українського дворянського роду, який дав Україні двох гетьманів Михайла та Петра. З третім гетьманом Петром Скоропадським її повязували безпосередні родинні стосунки, адже вони двоюрідні брат і сестра. Між іншим, заступництво Скоропадського врятувало життя Ушинським, коли вони постали перед революційним розбоєм і змушені були виїхати з Петрограда до Києва. Ще тісніша родинна сувязь у Марії Ушинської із Сергієм Виноградським відомим біологом, співробітником Пастерівського інституту в Парижі, членом Російської, Французької, Британської академій наук, тому що він її рідний брат. Відповідно Марія із роду Виноградських.

А як ця жінка, котра стала символічним перехрестям для багатьох знаменитих родин, опинилася у селі Рясники і закінчила тут свій земний шлях? цікавлюся в Алли Українець.

Річ у тім, що, вийшовши 1891 року заміж за сина уславленого педагога, вона одержала від нього весільний подарунок маєток у селі Рясники. Костянтин Ушинський тоді міг собі таке дозволити, бо після закінчення юридичного факультету університету Св. Володимира «зробив гарну карєру» — одержав посаду в секретаріаті Державної канцелярії. Зрештою, саме у Рясники на проживання Марія Миколаївна переїхала з Петербурга, де її здоровю дуже шкодив холодний і вологий клімат. У 1903 році вона померла у віці 43 років від запалення легенів. Після її смерті чоловік залишився з чотирма дітьми. Приділяв їм посилену увагу, дав хорошу освіту (в Англії, Петербурзі та Царському Селі). А дружину пережив на півтора десятка літ. Помер у Чернігові, куди змушений був під час громадянської війни емігрувати, побоюючись розправи більшовиків, розповідає Алла Українець.

У Рясниках, окрім згаданих могил, зруйнованого замку, Ушинські залишили ще один спогад про себе два церковні дзвони (один вагою 20, інший — 7 пудів). Вірніше, їх передала храмові мати Марії Миколаївни дворянка Наталя Виноградська.

Рівненська область.

На знімку: Марія Ушинська невістка видатного педагога Костянтина Ушинського.

Фото автора та з архіву.