Наступного вівторка стартує основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання. Кримчанам, які хочуть пройти ЗНО, доведеться вчасно виїхати на континентальну частину України. Найоптимальніший вид транспорту — потяги. Але чи легко придбати квиток?
Кожен випускник має скласти тести щонайменше з трьох предметів, призначені на різні дати. Найкращий, але не найдешевший вихід із ситуації — не повертатися додому до завершення сесії ЗНО, адже в зворотному напрямку, наприклад з Києва до Сімферополя, придбати квитки дуже складно.
Приїхати до столиці вранці, в день тестування, зможуть не всі. До того ж це пов’язано з ризиком: якщо випускник запізниться, перескласти ЗНО йому не дозволять. Тим часом дешеві білети на 2 червня у напрямку Сімферополь—Київ та Севастополь—Київ давно розібрали. Тиждень тому на сайтах онлайн-бронювання вільних місць у плацкартних вагонах уже не було. Ще можна було придбати люкс або купе (а це лише 40 місць) за ціною 700 і 300 гривень відповідно, причому тільки в один бік. На 1 червня залишалося 20 місць плацкартних та близько 40 — комфортніших, але, якщо цим скористатися, майбутнім студентам доведеться шукати житло на одну «зайву» добу.
Про проблему не за чутками знають кримчани, які перевелися у ВНЗ на материковій частині України. «Я з Керчі, — розповідає студент Київського національного університету імені Вадима Гетьмана Володимир. — Їздив туди востаннє на початку травня. Квитки придбав тільки з четвертої спроби, адже в столичних касах вони були відсутні. Білет до столиці купив у Криму за два дні до від’їзду і без проблем. На кордонах перевіряли документи і запитували мету візиту. Усе пройшло доволі швидко...»
Студентці Аллі довелося «засмагати» на адміністративному кордоні з АРК більше восьми годин. «Українці нас перевіряли 40 хвилин, а потім сім годин ми чекали в Джанкої, щоб проінспектували «прикордонники» від окупаційної влади, — розповідає дівчина. — Всі пасажири мають обов’язково заповнювати міграційну карту — вказати мету візиту до РФ, до кого їдеш і на який термін, паспортні дані. На зворотному шляху росіян «пройшли» за годину, а в Мелітополі українці перевіряли нас близько чотирьох годин. Потяги через ці формальності затримуються. Але моя подруга їздила до Криму кілька днів тому і спізнилася тільки на півтори години. Кому як пощастить...»