Джон Данилович — виконавчий директор корпорації «Виклик тисячоліття»

Джон Данилович приступив до виконання обов’язків виконавчого директора корпорації «Виклик тисячоліття» у листопаді 2005 року. До цього він був послом США у Бразилії (2004—2005) і Коста-Ріці (2001—2004). На дипломатичну роботу пан Данилович прийшов із приватного бізнесу, маючи при цьому багатий міжнародний досвід: за два десятиліття у приватному секторі він керував компаніями, що займалися судноплавством, нерухомістю, видавництвом та інвестиціями. У 1991—1996 роках був членом Ради директорів Панамського каналу й очолив Перехідний комітет, що опікувався передачею каналу під контроль Панами. Він також обіймав керівні посади у низці доброчинних фондів. Джон Данилович здобув вищу освіту у Стенфордському та Південно-каліфорнійському університетах. Одружений, має трьох дітей.

Корпорація «Виклик тисячоліття» створена урядом США і є механізмом, запропонованим президентом Бушем, для запровадження нової моделі надання іноземної допомоги країнам, що розвиваються. Корпорація зосереджує свою діяльність на сприянні економічному зростанню і подоланні бідності за рахунок інвестицій в сільське господарство, освіту, розвиток приватного сектору та інфраструктури.

На зорі ХХІ століття багато країн змушені боротися з подвійною проблемою — з не відступаючою бідністю широких верств населення і низькими темпами економічного зростання. Два роки тому, у відповідь на заклики зробити більше для полегшення глобальної проблеми бідності, Сполучені Штати створили «Рахунок нового тисячоліття» (Mіllennіum Challenge Account — MCA, Ем-Сі-Ей), що є новаторським підходом у справі міжнародної допомоги розвитку. Мета MCA полягає в тому, щоб сформувати партнерські проекти з країнами, які прагнуть зменшити бідність через економічне зростання. Це грунтується на простому понятті, що люди — незалежно від того, де вони живуть, — віддадуть перевагу роботі перед отриманням подачки.

У листопаді Рада директорів корпорації «Виклик тисячоліття» (Mіllennіum Challenge Corporatіon — MCC, Ем-Сі-Сі), яка керує наданням допомоги з «Рахунка нового тисячоліття», запросила Україну приєднуватися до цього партнерства.

У своїй основі програма MCA працює, виходячи з того, що соціальна, політична й економічна політика, проведена самими країнами, значною мірою визначає, будуть їхні громадяни жити у процвітанні чи ні. Відповідність критеріям надання допомоги MCA визначається насамперед тим, чи може країна пред’явити прихильність до політики просування політичної й економічної свободи, інвестицій в освіту та охорону здоров’я, зменшення корупції, а також поваги до громадянських свобод і верховенства права. Під час оцінки використовують 16 показників, бали за якими нараховуються згідно з незалежною процедурою.

На сьогодні МСС схвалила програми допомоги розвитку — або Пакти — для 11 країн. За цими Пактами МСС надала майже три мільярди доларів, що використовуються для робіт починаючи від модернізації доріг і портів і закінчуючи сільськогосподарською іригацією і сільськими послугами, покликаними підняти продуктивність і доходи фермерських родин. Навіть після затвердження Пактів для країн-партнерів MCC ці країни повинні продовжити побудову стабільності та процвітання ізсередини, демонструючи досягнення в ефективному управлінні, демократії, відкритості ринків, прозорості та відповідальності, в соціальному прогресі.

Завоювання права на допомогу MCA — істотна віха, але це тільки початок. Те, що Україна зробить далі, саме і визначить, чи трансформується право на допомогу у власне Пакт про фінансування програми зменшення бідності та стимулювання економічного зростання. То якими мають бути наступні кроки?

Наступні кроки

По-перше, виконати зобов’язання, взяті за антикорупційною «Пороговою програмою», підписаною Україною 4 грудня. План цієї програми, за якою Україні виділяється 45 мільйонів доларів, передбачає боротьбу з корупцією шляхом концентрації зусиль на превентивних антикорупційних заходах у судовому, адміністративному, регуляторному секторах і у сфері вищої освіти. Також буде підтримано антикорупційний моніторинг та інформування з боку громадянського суспільства і ЗМІ. Корупція позбавляє енергії демократичні й ринкові перетворення і серйозно підриває стабільність, добробут і верховенство права. Вона також стримує приплив нових інвестицій — як внутрішніх, так і іноземних, що є ключем до стійкого зростання на тривалу перспективу. Успішне виконання Україною «порогового» плану і прогрес у боротьбі з корупцією є необхідною умовою для того, щоб Україна мала хороші шанси в переговорах з надання їй Пакту MCA. Грошовий розмір цієї потенційної Пактової програми ще належить визначити, але розрахована вона має бути на якісний прорив у скороченні бідності шляхом досягнення стійкого економічного зростання.

По-друге, внести свою частку в процес. MCC не збирається вказувати Україні, які дії і вкладення необхідні для усунення перешкод передбаченим Пактом скороченню бідності та економічному зростанню. Швидше, Україна повинна створити здатний і повноважний кістяк команди і бути готовою виявити і проаналізувати те, що може і має бути зроблено. Саме українці самі відповідальні за власний розвиток, а грант від MCC призначений для прискорення просування України самостійно, ретельно обдуманим шляхом до стійкого прогресу. Ми твердо віримо в рішучість, відповідальність та управлінську готовність країни у справі власного розвитку, успіх і стійкість якого можуть бути максимальними завдяки цим факторам.

По-третє, брати участь у консультативному процесі. Оскільки план економічного розвитку має бути сформульований самими українцями, життєво важливо, щоб усі сегменти суспільства брали участь у консультативному процесі, щоб ідентифікувати і розташувати за пріоритетами ключові перешкоди до скорочення бідності та економічного зростання. Громадянське суспільство, приватний комерційний сектор, законодавчий орган та інші суспільні інститути — усі зацікавлені в розвитку України. У всіх є розуміння того, що насамперед потрібно вашій країні, щоб успішно розвиватися. Провівши своєчасний, відкритий, змістовний діалог із широкою участю, Україна може досягти спільної згоди стосовно того, які трансформаційні зміни треба здійснити, щоб країна рухалася до стійкого економічного зростання і меншої бідності.

По-четверте, з гордістю уявіть якісну Пактову пропозицію. Організувавши серйозну роботу для ретельного, всеосяжного й аналітичного формулювання чіткого уявлення про те, що необхідно, Україна буде готова розробляти конкретні деталі своєї Пактової пропозиції. Завдяки таким зусиллям Пактова угода буде виписана людьми України для людей України. Досвід показав, що успішні Пактові пропозиції сконцентровані й послідовні, добре підкріплені тим, що вже відомо й у стадії реалізації, і засновані на реаліях щодо потужностей конкретної країни, її активів та її обмежень. Такі пропозиції описують передбачувані дії; дають аналіз витрат і вказують на вимірні вигоди і бенефіціаріїв; включають технічні, адміністративні, економічні, екологічні та соціальні оцінки; окреслюють план реалізації. MCC допоможе Україні включити в Пакт критерії і показники робіт, контролю й оцінки, щоб переконатися, що програма досягає мети скорочення бідності та прискорення економічного зростання.

MCC з нетерпінням чекає завершення підготовки нових Пактів із країнами, що прагнуть здійснити своє бачення економічних, політичних і соціальних перетворень, спрямованих на поліпшення життя їхніх громадян. Реальне нововведення MCC полягає в тому, що це є справжнім партнерством на підтримку прозорого, орієнтованого на зростання підходу, в якому країна прямо зацікавлена і який заснований на показниках роботи, відповідальності та конкретних результатах. Виконавши свої зобов’язання за «Пороговою програмою», маючи свою частку в процесі, залучаючи до нього громадян і підготувавши якісну Пактову пропозицію з вимірними цілями, Україна, ми сподіваємося, стане Пактовим партнером зі Сполученими Штатами. У той час як MCC надасть директиви і підтримає по шляху, зробити вибір щодо руху вперед зрештою належить народу України.

Джон Дж. ДАНИЛОВИЧ, посол, виконавчий директор корпорації «Виклик тисячоліття».