Печерський районний суд Києва продовжить 13 липня розгляд позову київського міського голови Леоніда Черновецького до колишнього директора ТРК «Київ» Валерія Ткачука і ведучого телеканалу Володимира Заманського.

Київський міський голова вимагає заборонити подальший показ програми «Круглий стіл» про харизматичні церкви. А також притягти до кримінальної відповідальності журналістів за «навмисні дії, спрямовані на розпалення національної, расової або релігійної ворожнечі».

На засіданні, яке відбулося у вівторок, суддя, звертаючись до представників міського голови, попросив їх більш чітко сформулювати позовні вимоги, оскільки в позовній заяві, поданій до суду, вони «розмиті». Сторона відповідача, у свою чергу, запропонувала для уточнення позовних вимог ще раз переглянути передачу, до якої Л. Черновецький має претензії. Очікується, що на наступному засіданні буде організовано перегляд цієї програми.

Володимир Заманський вважає позов або непорозумінням, або спробою заткнути рота двом журналістам. А колишній керівник ТРК «Київ» Валерій Ткачук переконаний, що це не що інше, як політична розправа. Журналіст не розуміє, чому за розпалювання міжрелігійної ворожнечі позивається міський голова, а не церква.

Штаб не підірвали, але cтрок одержали

До шести і чотирьох років позбавлення волі засудив Апеляційний суд Києва двох росіян, які обвинувачувалися в підготовці підриву штабу Віктора Ющенка під час другого туру президентських виборів 2004 року.

Кияни, напевно, не забули напружений листопад 2004-го і моторошне повідомлення про те, що під час перевірки автомобіля з російськими номерами співробітниками Державтоінспекції у центрі Києва було виявлено і вилучено саморобний вибуховий пристрій, виготовлений на основі автомобільної сигналізації, а також кілька одиниць вогнепальної зброї з патронами. Під час затримання у зловмисників були вилучені підроблені документи. За цим фактом СБУ порушила кримінальну справу, розслідувала її, а потім передала до прокуратури.

Підсудних було визнано винними в контрабанді і зберіганні вибухових речовин та зброї, використанні підроблених документів.