Шановна Валентино Петрівно!

ВАТ «РЗТА» — підприємство, що було внесене до переліку стратегічно важливих для економіки України. 36,71% його акцій належить державі. Протягом останніх років товариство очолювали призначенці харківського ТОВ «Фірма «Восток» — одного з акціонерів ВАТ. У цей час монолітне підприємство було роздрібнено на ЗАТи за мовчазного потурання центрального апарату ФДМУ, яке здійснювало управління корпоративними правами держави на нашому підприємстві.

«Здобутки» ВАТ за цей період можна окреслити такими фактами:

— передачею у статутний фонд ЗАТ «Рівненський ливарний завод» обладнання ливарного виробництва;

— продажем виробничого корпусу ливарного цеху залишковою балансовою вартістю 35 млн. грн. за 3 млн. грн.;

— виведенням у ЗАТ «Завод «Технопривод» обладнання тросового виробництва;

— передачею ЗАТ «Завод «Технопривод» корпусу тросового виробництва балансовою вартістю 28 млн. грн.;

— виведенням в інші господарські товариства основних виробничих цехів та обладнання з виробництва опалювальної техніки та фільтрів.

Такі дії керівництва призвели до того, що початкова частка ВАТ «РЗТА» у новостворених ЗАТ, яка становила 88—99%, зменшилася до 3—20%, а щодо «РЗТА» було порушено справу про банкрутство. Протягом 2002—2004 років основні засоби ВАТ зменшилися на 59,5 млн. грн., довгострокові фінансові інвестиції скоротилися на 57,5 млн. грн., кредиторська заборгованість зросла до 18 млн. грн.

Згідно з наказом ФДМУ від 14.07.2004 р. №1451, функції управління корпоративними правами держави у ВАТ «РЗТА» були передані регіональному відділенню ФДМУ у Рівненській області. За нетривалий (на превеликий жаль) час здійснення цих функцій регіональним відділенням проводилася наполеглива і кропітка робота з повернення майна у власність акціонерів ВАТ «РЗТА», зокрема:

— проведені збори акціонерів та відсторонені від посад колишні керівники;

— з ініціативи регіонального відділення у судовому порядку визнано недійсним продаж за багаторазово заниженою вартістю корпусу ливарного виробництва;

— порушено провадження у справі про визнання недійсним відчуження тросового виробництва;

— порушені судові провадження про визнання недійсними договорів оренди, укладених колишніми керівниками;

— за фактами привласнення та розкрадання майна акціонерів правоохоронними органами порушено та розслідується шість кримінальних справ.

Завдяки зусиллям регіонального відділення, ми, працівники підприємства, яке було позбавлене засобів існування, почали вірити в силу держави і закону, мали надію на майбутнє гідне життя. Але події останніх днів зробили наші сподівання примарними.

07.06.2006 р. у судовому засіданні представник ТОВ «Фірма «Восток», обгрунтовуючи відсутність повноважень представників регіонального відділення ФДМУ, показав підписану вами копію наказу ФДМУ від 30.05.2006 р., згідно з яким «з метою вдосконалення управління корпоративними правами» ці функції стосовно нашого підприємства повертаються центральному апарату ФДМУ. Заслуговує на увагу та обставина, що представники «Востока», схоже, мали копію наказу ще до того, як він надійшов до регіонального відділення ФДМУ. В поєднанні з вищевказаною інформацією це може означати, що передача функцій управління корпоративними правами центральному апарату ФДМУ ініційована та здійснена в інтересах ТОВ «Фірма «Восток» з метою зупинення подальшої роботи з повернення акціонерам викраденого майна.

Шановна Валентино Петрівно! Щиро стурбовані подальшою долею підприємства, звертаємося до вас, як до голови ФМД України, з проханням сприяти поверненню функцій управління корпоративними правами держави у ВАТ «РЗТА» регіональному відділенню ФДМУ у Рівненській області.

З повагою, від імені трудового колективу М. НИКИТЮК, в. о. голови правління;

А. КРАСНІКОВ, голова профспілкового комітету.