Дискримінація ромів стала нормою в Україні. Найчастіше це проявляється, як заявив учора на прес-конференції представник Європейського центру захисту прав ромів Клод Кан, на Закарпатті. Проте нетерпимість до представників цієї меншини спостерігається по всій країні. Наприклад, у селі Петрівці Одеської області внаслідок непорозуміння ромів з місцевою молоддю місцева влада виселила майже 120 сімей циган. На думку адвоката Олександра Мовчана, котрий представляє інтереси ромів, над ними постійно відбувається насильство через свавілля правоохоронних органів.

Щоб змінити ситуацію, ромська громада вже третій рік поспіль втілює в життя проект «Захист прав ромів в Україні і забезпечення доступу до правосуддя». В його рамках створюються умови для медичного обслуговування ромів та надання освіти молодшим представникам цієї нацменшини. Проте певного прогресу в розвитку програми не досягнуто. І, як стверджують роми, головними чинниками, що гальмують цей процес, є діяльність міліції та журналістів. За словами Клода Кана, більшість «майстрів пера» не перевіряють факти і, не маючи тісних контактів з представниками цієї нацменшини, під час написання матеріалів використовують лише уяву. А правоохоронці постійно зловживають своїми повноваженнями та змушують ромів брати на себе вину за злочини, яких вони не скоювали.

Етнічна батьківщина циган — Індія. Протягом багатьох століть вони кочували територією Європи. Нині роми мешкають у всіх країнах континенту. Поодинокі громади зустрічаються і в Африці та Америці. На жаль, практично в усіх країнах, де проживають цигани, має місце дискримінація цього народу, особливо у державах Центральної та Східної Європи. А за часів третього рейху фашисти знищували ромів жорстокіше за євреїв.

До речі, часто ромів в Україні називають циганами. Нагадаємо, що це некоректно.