Знаю, що багато хто із спортсменів, щоб досягти серйозних результатів, вживають анаболічні стероїди. Розкажіть, будь ласка, а яким конкретно органам вони завдають шкоди?

Олексій СТАРКОВСЬКИЙ.

Байрачки

Перевальського району

Луганської області.

Відповідає завідувач відділення медико-біологічного забезпечення збірних команд України Українського центру спортивної медицини міністерства охорони здоров’я України Олена КОНОНЧУК:

— Приймання анаболічних стероїдів передусім справляє негативний вплив на серце та серцево-судинну систему: порушується його ритм, підвищується артеріальний тиск, відбувається затримання рідини в організмі, з’являються набряки. Робота шлунку та кишкового тракту також зазнає значних змін. Окрім цього, приймання «анаболіків» впливає на роботу печінки, призводить до збільшення останньої, виникнення фіброзних перероджень тканини печінки, портальної гіпертензії, цирозу. Порушення дезінтоксикаційної та антитоксичної функцій призводить до розвитку медикаментозних гепатитів, алергологічних захворювань і нейродермітів.

Анаболічні стероїди негативно позначаються на сечо-статевій системі: затримують сечовиділення, порушують водно-електролітний баланс організму. Вживання «анаболіків» чоловіками може призвести до імпотенції. У жінок при тривалому вживанні з’являється охриплість та огрубіння голосу, збільшення гортані, розвивається гіпертрихоз (збільшення оволосіння за чоловічим типом).

З боку нервової системи розвиваються психо-соматичні та психічні розлади.