У 2005 році у нас з дружиною народилася дитина. Завод, на якому я працював, закрився на реконструкцію. Тому я тимчасово не працюю. Скажіть, чи маємо ми право на отримання соціальної допомоги як малозабезпечена родина, і як визначається її розмір?

В. ВОРОБЙОВ.

Білгород-Дністровський

Одеської області.

Відповідає начальник Управління політики адресної допомоги Міністерства праці та соціальної політики Ігор ПОЛІЩУК:

— Соціальний захист малозабезпечених родин, у тому числі сімей з дітьми, забезпечується шляхом надання їм допомоги згідно із Законом України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» залежно від майнового стану та сукупного доходу сім’ї.

Розмір такої допомоги визначається як різниця між прожитковим мінімумом для сім’ї та її середньомісячним сукупним доходом, який визначається за Методикою обчислення сукупного доходу для всіх видів соціальної допомоги. До стабілізації економічного становища в Україні цей розмір визначається з урахуванням рівня забезпечення прожиткового мінімуму, який затверджується одночасно з прийняттям закону про Державний бюджет України на відповідний рік.

Статтею 61 Закону України «Про Державний бюджет України на 2006 рік» рівень забезпечення прожиткового мінімуму встановлено такий: для працездатних осіб — у сумі 110 гривень, для непрацездатних (діти, пенсіонери) — 155 гривень, для інвалідів — 165 гривень.

Для більш детальних роз’яснень стосовно надання державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям рекомендуємо Вам, шановний читачу, звернутися до органів праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації.