Мене цікавить, чому надбавка до пенсії йде не з 146 гривень, а з 97? Отже, один відсоток надбавки до пенсії становить — 0,97 гривні, замість — 1,46. Тобто пенсіонер щомісяця втрачає 50 гривень надбавки до пенсії в 332 гривні. Розкажіть, будь ласка, що це за закон, постанова чи розпорядження?

Іван ГАЛАЙЧУК.

Вінниця.

Відповідає заступник голови правління Пенсійного фонду України Олексій ЗАРУДНИЙ:

— Згідно зі статтею 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» з 12.01.2005 р. мінімальний розмір пенсії за віком за наявності у чоловіків 25, а у жінок — 20 років страхового стажу встановлюється на рівні прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, та за кожний рік понад вказаний стаж розмір пенсії збільшується на 1 відсоток від розміру пенсії, який обчислений відповідно до статті 27 закону (але не більш 1 відсотка від зазначеного прожиткового мінімуму).

Враховуючи наведене, розмір підвищення за понаднормовий стаж визначається від розміру пенсії, обчисленого згідно зі ст. 27 вищевказаного закону.

Отже, за нормами статті 27 цього закону пенсія обчислюється із заробітної плати застрахованої особи з урахуванням коефіцієнту страхового стажу, визначеного статтею 25 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».