Ознайомившись із статтею народного депутата України, доктора історичних наук, професора Петра Толочка «Єдність України і проблема федералізму» («Голос України» за 18 січня 2006 року), вирішив висловити свою думку у формі рішучого протесту.

Пан Петро починає власне оригінальне обґрунтування доцільності введення федеративного адміністративно-територіального устрою екскурсом в історію України. Піддати сумніву історичні факти, викладені автором, не можна, але він робить висновок про необхідність надання російській мові статусу другої державної. І це обґрунтовується тим, що, мовляв, на Україні проживає 8,5 млн. осіб, «які вважають себе росіянами». Вибачте, невже така кількість людей є саме тою «критичною масою», за наявності якої тій чи іншій мові національної меншості має надаватися статус державної? Чому, приміром, мова кримських татар має бути позбавлена такого статусу? За логікою автора, необхідно надати статус державної мовам усіх національних меншин.

Значна російськомовність населення нашої держави не є чимось природним — це негативна сторона історичної спадщини України. Замість того щоб зміцнювати українську мову, автор пропонує, навпаки, закріпити російську і цим самим загальмувати подальше зміцнення самоідентичності нації українців. Але ж, шановні, покажіть, у чому російська мова ущемлена! Більше половини газет російськомовні, а на будь-яких книжкових ринках — 80% книг і журналів також російською мовою. Існують різні російськомовні телевізійні канали й телепередачі. Цього мало?..

Петро Толочко, аналізуючи релігійну відмінність між різними регіонами України, робить також оригінальний висновок про існування «чотирьох різних Україн»! Навіть зі своїми «власними історіями, релігійною належністю, традиціями»! Однак пан Толочко забуває, що ці «відмінності» мають відносний характер. Немає чотирьох українських мов, немає чотирьох українських культур, а є лише незначні відмінності. Що стосується політичної спрямованості, то ці відмінності — суттєвого характеру, але вони мають бути подолані розумною політичною діяльністю керівних кіл нашої держави. Толочко пропонує утворення федеративних земель з власними парламентами й урядами, що свідчить про його намір забезпечення максимальної відокремленості від центральної влади. Це провокуватиме тривалі політичні війни регіонів з центром за владу.

Переконаний, що це ідея державної зради! Нам сьогодні, як ніколи, необхідно зберегти унітарний устрій неньки України.

Денис ПОГОРЄЛОВ.

Голованівськ,

Кіровоградської області.