Який мінімальний розмір пенсії за віком за наявності страхового стажу 20, 25 років інвалідам дитинства та загального захворювання? І з якого мінімального розміру нараховується за стаж один відсоток: з 332 гривень чи з нарахованої пенсії при виході на пенсію? Поясніть, будь ласка, детально.

Поліна ЄРОШ.

Мена Чернігівської області.

Відповідає заступник голови правління Пенсійного фонду України Олексій ЗАРУДНИЙ:

— Відповідно до ст. 30 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пенсія по інвалідності призначається в разі настання інвалідності, що спричинила повну або часткову втрату працездатності внаслідок загального захворювання, в тому числі каліцтва, не пов’язаного з роботою, інвалідності з дитинства, за наявності страхового стажу, передбаченого статтею 32 цього закону.

Водночас пенсія по інвалідності залежно від групи інвалідності призначається в таких розмірах: інвалідам І групи — 100 відсотків пенсії за віком, інвалідам ІІ групи — 90 відсотків пенсії за віком, інвалідам ІІІ групи — 50 відсотків пенсії за віком, обчисленої відповідно до статей 27 і 28 цього закону.

При цьому слід зазначити, що за бажанням особи призначення пенсії по інвалідності в розмірі пенсії за віком, обчисленої відповідно до ст. 27 і 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», проводиться за наявності у непрацюючих інвалідів ІІ і ІІІ груп — у чоловіків 25, а у жінок — 20 років страхового стажу (ст. 33 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»).

Статтею 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» встановлено, що мінімальний розмір пенсії за віком за наявності у чоловіків 25, а у жінок 20 років страхового стажу встановлюється у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом. У 2005 році розмір прожиткового мінімуму для зазначених осіб становить 332,00 грн.

За кожний рік страхового стажу понад 25 років чоловікам і понад 20 років жінкам пенсія за віком збільшується на 1 відсоток розміру пенсії, обчисленої відповідно до ст. 27 цього закону, тобто виходячи із страхового стажу і заробітної плати конкретної особи, але не більше ніж на 1 відсоток від розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (332 грн.).

Відповідно до ст. 27 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» розмір пенсії за віком визначається за формулою:

П = Зп х Кс, де:

П — розмір пенсії у гривнях;

Зп — заробітна плата (дохід) застрахованої особи, визначена відповідно до статті 40 цього закону, з якої обчислюється пенсія, у гривнях;

Кс — коефіцієнт страхового стажу застрахованої особи, визначений відповідно до ст. 25 цього закону.