Погасити можна до липня

У 2005 році отримала чек на погашення заборгованості за комунальні послуги, але через довготривалу хворобу я так і не встигла ним скористатися. Чи зможу я зробити це в цьому році?

Тамара КАЛЮЖКО.

Київ.

Відповідає юрист Юлія ЄЛТУНОВА:.

— Постановою Кабінету Міністрів України «Про реалізацію статті 36 Закону України «Про Державний бюджет України на 2006 рік» надана можливість громадянам, які з будь-яких причин не погасили заборгованість за житлово-комунальні послуги у 2005 році за розрахунковим чеком та не повернули його до 1 січня 2006 року установі ощадного банку. Зробити це можна до 30 червня цього року. Якщо ж погашати заборгованість передумали, то можете повернути чек зазначеній установі для відновлення списаної суми на своєму компенсаційному рахунку.

Діяльність житлово-будівельного кооперативу

Розкажіть, будь ласка, на основі чого діє житлово-будівельний кооператив, хто обирає голову правління і чим визначаються його повноваження?

Микола ПРОСІЙ.

Київ.

Відповідає заступник міністра будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України Орест ЛОТОЦЬКИЙ:

— Згідно із статтею 137 Житлового кодексу Української РСР, житлово-будівельний кооператив діє на основі статуту, прийнятого загальними зборами громадян, які вступають до організованого кооперативу, і зареєстрованого в установленому порядку відповідно до Примірного статуту житлово-будівельного кооперативу (затвердженого постановою Ради Міністрів УРСР від 30 квітня 1985 року ь 186).

Відповідно до Примірного статуту, правління обирає зі свого складу голову та його заступника (або заступників). Голова правління здійснює повсякденне керівництво діяльністю кооперативу (зборів уповноважених) і правління.

А щодо повноважень голови правління, то вони визначаються статутом житлово-будівельного кооперативу.