Не раз чув про впровадження проекту «Вдосконалення системи соціальної допомоги». Скажіть, на якому етапі реалізації він перебуває?

Олександр МОВЧАН.

Харків.

Як повідомили у прес-службі Міністерства праці та соціальної політики України, за підтримки уряду України спільно із Світовим банком впровадження зазначеного проекту розпочалося. На його реалізацію 17 листопада 2005 року Рада директорів Світового банку затвердила надання позики у розмірі 99,4 мільйона доларів, а 28 листопада між Україною і Міжнародним банком реконструкції та розвитку було підписано Угоду про позику. Ця угода чекає ратифікації у Верховній Раді України.

Міністр праці та соціальної політики Іван Сахань зазначив, що адресна соціальна допомога в Україні надається майже 4 мільйонам сімей. Але чинна сьогодні система реалізації програм соціальної допомоги є слабкою за своєю координацією та фрагментарним розподілом функцій, складною за процедурами, які часто дублюють одна одну, та недосконалою в частині обміну інформацією між функціональними підрозділами системи. Досі залишаються недоліки і в механізмі фінансування соціальних виплат.

Реалізація проекту дасть можливість докорінно реформувати систему соціальної допомоги. Оскільки головна мета проекту — запровадити в Україні якісно новий рівень в організації адресної підтримки незахищених верств населення. Передбачається розробити і запровадити сучасні стандарти в обслуговуванні та прийомі населення, нове інтегроване програмне забезпечення для призначення всіх видів соціальної допомоги за однією заявою тощо.