У судовому корпусі Харківської області донедавна успішно трудилися на ниві торжества законності... колишні зеки. Як до числа суддів могли потрапити засуджені? З’ясувалося, перед призначенням вони не проходили банальної спецперевірки. Тепер найсуворішому контролю буде піддано всіх новопризначених суддів області.

Судовий скандал у Харкові розгорівся ще навесні. Тоді з’ясувалося, що двох суддів у минулому було притягнуто до кримінальної відповідальності. Суддя Красноградського району Олександр Нестеренко, за даними правоохоронців, був засуджений двічі — за грабіж і зберігання вогнепальної зброї та боєприпасів. Нині його відсторонено від роботи, за фактом використання підроблених документів порушено кримінальну справу. Сам суддя перебуває в розшуку. За даними судової адміністрації, за одержання хабара відбувала ув’язнення і суддя Дзержинського району Харкова Любов Шаповаленко. Сама вона це заперечує, але роботи теж позбулася.

Заступник глави облдержадміністрації Сергій Стороженко заявив, що їхня причетність до кримінального минулого доведена з повною об’єктивністю та достовірністю. Вони мали в минулому судимості за умисні злочини. Стати суддями з такою біографією ці люди, на думку Стороженка, змогли тільки тому, що система перевірки дала збій. Вирішено перевірити ще раз біографії всіх новопризначених харківських суддів. Поки що колишніх ув’язнених серед них не виявили.

Харків.