У Києві завершилася міжнародна конференції «Гармонія гормонів — основа здоров’я жінки», організована Інститутом педіатрії, акушерства й гінекології (ІПАГ) Національної академії медичних наук України за підтримки Міністерства охорони здоров’я. У її роботі взяли участь науковці з Німеччини, Ізраїлю, США та Швейцарії.
— Питання, що визначили зміст конференції, дуже актуальні як для вітчизняних, так і закордонних науки й охорони здоров’я, — сказав, коментуючи підсумки форуму, директор ІПАГ академік НАМНУ Юрій Антипкін. — Наприклад, тільки в Україні сьогодні налічується майже мільйон безплідних пар. Як повернути жінкам, які втратили репродуктивну функцію, здатність виношувати й народжувати дітей? У який спосіб захистити їх від факторів, що негативно впливають на природну місію представниць слабкої статі? Ще один бич — доброякісні й злоякісні пухлини, від яких страждають жінки.
Тому злободенним, зазначають медики, є ефективне використання у лікуванні недуг новітніх технічних і лікувальних засобів, рання діагностика й своєчасна профілактика захворювань. Більше уваги, наголошують вони, треба приділяти роботі центрів і кабінетів планування сім’ї, ініціатором створення яких виступила свого часу екс-директор Інституту педіатрії, акушерства й гінекології академік Олена Лук’янова.
Треба відзначити, що, за певної тематичної різноманітності, доповіді й виступи на конференції зводилися до одного — як зробити так, щоб усі жінки могли стати мамами.
Вл. інф.