Соціалізм — це кожному Зайцеві по морквині й кожному Вовкові по Зайцю, а Комунізм — це всім Вовкам усіх Зайців. І тому по закінченні Соціалізму маємо щонайсправжнісінький Комунізм.
У лісі основний за чисельністю народ — Зайці, Лисиць і Вовків там значно менше, а Ведмеді — ті взагалі лічені. Тому що на весь ліс родина їхня одним-одна. І тому їх можна до уваги не брати, як величину кількісно незначну. І навіть узагалі не враховувати в статистиці місцевого населення.
Але от пустив хтось чутку лісом, і полетіла вона разом з вітром далі, що відтепер буде не тільки ліс для всіх спільним, а й інтерес теж буде спільний для всіх! Оскільки складатиметься він з інтересів спільних що для Ведмедів, що для Вовків, і Лисиць також, а для Зайців, зрозуміло, насамперед.
Щоб таке неоднорідне, таке різношерсте суспільство мало спільний (звідки й пішло слово суспільство — неважливо, яке) інтерес, вирішено було взяти за основу інтереси Зайців. Як більшості. Тобто, відтепер видавати все за інтереси Зайців. І оскільки Зайців більшість, за їхні інтереси можна видати все. Бо все може зійти.
Як давно всі знають, Вовкам потрібні кошари з вівцями, Лисицям -курники з курми, Зайцям — город з овочами, морквою та капустою, а Ведмедям — мед без бджіл. І тому ухвалили (від імені Зайців): «У зв’язку з необхідністю збільшення запасів капустяної моркви для Зайців збільшити поголів’я овець і курей».
І справді, поголів’я овець зросло, тому що згодували їм усю капусту й моркву. А Зайцям? А Зайці пішли зі скаргою: «Як же так, ухвалили — для Зайців, а виявилося — для Овець?!»
Зайці пішли зі скаргою, зрозуміло, не до Овець, а до Вовків, їхніх хазяїв.
Вовки, на подив Зайців, відповіли на скаргу.
Як випливало з Вовчої відповіді, під спільним інтересом, як спільною користю, треба розуміти також спільну взаємозамінність одних продуктів іншими. Наприклад, десять курей замінюють одну вівцю, а одна вівця — сто кілограмів капусти й моркви. Тому що, оскільки інтерес спільний, продукти теж спільні.
І хоча всім зрозуміло, що інтерес спільний, Зайці ніяк не можуть уторопати: чому спільним називається інтерес, у якому вони, Зайці, не бачать ніякого заячого інтересу?! Не кажучи вже про капусту й моркву.