Мене цікавить, чи соціальний працівник і сестра милосердя належать до однієї служби? Що входить до їхніх обов’язків? Скількох підопічних вони повинні обслуговувати і, відповідно, за яку плату?


Світлана КОЛЕСНИК.


Ніжин
Чернігівської області.

Відповідає Директор департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці Міністерства праці та соціальної політики України Олександр ТОВСТЕНКО:
— Чинний Класифікатор професій ДК 003-95, затверджений наказом Держстандарту України від 27.07.95 № 257, містить професійну назву роботи «соціальний працівник» за кодом 3460, що за класифікацією професій відноситься до розділу «Фахівці». Що стосується професійної назви роботи «сестра милосердя», то вона відсутня у Класифікаторі професій.
Основні завдання та обов’язки соціального працівника такі:
«Застосовує на практиці нормативно-правові акти з питань соціального захисту населення, виявляє і реєструє в установленому порядку громадян похилого віку та непрацездатних громадян, які мешкають у зоні соціального обслуговування і потребують медико-соціальної допомоги через їхню немічність, хворобу або інвалідність та з інших причин, використовує наявні фінансові, матеріальні та інші можливості для задоволення потреб клієнтів та розв’язання їхніх проблем відповідно до вимог інструкцій та рекомендацій. Веде особові справи клієнтів. Оформляє необхідні документи з приводу надання соціальної допомоги. Керує роботою підлеглих соціальних працівників, забезпечує їх необхідними матеріалами та обладнанням, спеціальним одягом, створює умови для безпечного виконання доручень. Веде первинну документацію з організації соціального захисту та допомоги, обліку та звітності.
Складає переліки індивідуальних та сімейних соціальних послуг, які необхідно надати безпосередньо або через підприємства торгівлі, побуту, громадського харчування, установи охорони здоров’я тощо. Встановлює зміст і форми організації діяльності соціальних робітників, розробляє графіки відвідувань згідно з індивідуальними і сімейними потребами клієнтів. Контролює виконання завдань та обов’язків соціальними робітниками. Представляє та захищає інтереси клієнтів за їхніми дорученнями, організовує заходи щодо розумової та фізичної реабілітації клієнтів. Надає консультації, методичну допомогу з питань соціального захисту за запитами і зверненнями громадян і посадових осіб підприємств, установ та організацій. Розглядає листи, заяви та скарги і у встановленому порядку дає відповіді».
Оскільки соціальний працівник покликаний забезпечити спільно із соціальними робітниками комплекс робіт щодо догляду за пенсіонерами, інвалідами та одинокими непрацездатними громадянами похилого віку тощо, то норми чисельності розроблено спільно на соціального працівника і соціального робітника, які містяться у збірнику «Нормативи чисельності працівників територіальних центрів по соціальному обслуговуванню незахищених верств населення», затвердженому наказом Мінпраці України від 11.03.02 № 140.
Наприклад, зазначеними нормативами передбачено, що за умови загальної чисельності працівників відділення соціальної допомоги вдома до чотирьох чоловік, норма чисельності соціальних працівників та соціальних робітників складає до трьох чоловік.
Крім того, зазначені нормативи містять норми часу на виконання відповідних робіт. Наприклад, на одне улаштування одинокого непрацездатного громадянина на стаціонарне лікування в лікарні визначена норма часу 1 людино-година, а в будинку-інтернаті, санаторії, будинку відпочинку — 12 людино-годин. При наданні допомоги в обробці присадибної ділянки — 2,30 людино-години на один випадок і так далі.
Обчислення заробітної плати працівників установ соціального захисту населення здійснюється відповідно до Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених наказом Міністерства праці та соціальної політики та Міністерства охорони здоров’я України від 06.04.2001 № 161/137 «Про впорядкування та затвердження умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення» (із змінами).
Так, схемні посадові оклади соціальних працівників установ соціального захисту населення встановлюються згідно з пунктом 2.5 зазначених Умов, залежно від кваліфікаційної категорії працівника, і з 1 липня 2005 р. схемний посадовий оклад соціального працівника становить: першої кваліфікаційної категорії — 394 грн., другої — 370 грн., без категорії — 343 грн.