Комітет Верховної Ради з питань науки і освіти на черговому засіданні обговорив ряд законопроектів і заслухав інформацію першого віце-президента Національної академії України Анатолія Шпака про використання бюджетних коштів під час виконання робіт зі створення академічної оптоволоконної мережі НАН. На думку членів комітету, створення академічної оптоволоконної мережі НАН України та її об’єднання з Європейською академічною мережею — пріоритетне і надзвичайно важливе завдання для Національної академії наук на шляху інтеграції до Європейського наукового співтовариства. Саме тому комітет рекомендуватиме під час формування пропозицій до проекту державного бюджету України на 2006 рік передбачити кошти на реалізацію другого етапу робіт.

Також народні обранці рекомендували ухвалити в першому читанні проект закону про організаційно-правові заходи держави стосовно соціального забезпечення та соціального захисту і підтримки випускників закладів для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Позитивним є те, що законопроект містить спеціальні норми, які встановлюють систему соціального захисту та суспільної підтримки випускників дитячих будинків і регламентують функціонування системи. Водночас відзначалося, що більшість позицій законопроекту передбачають ізоляцію дітей-сиріт —випускників інтернатних закладів — в інших закладах (центрах соціальних служб, молодіжних центрах праці, центрах соціальної та психологічної адаптації), що суперечить ідеї інтеграції таких дітей у суспільство та їх соціалізації.
Зміни до Закону України “Про статус гірських населених пунктів”, також розглянуті на засіданні комітету, передбачають надання громадянам, які мають статус особи, що проживає і працює (навчається) на території гірського населеного пункту, права на позаконкурсний вступ до державних вищих закладів освіти, професійно-технічних закладів та на курси для професійного навчання з обов’язковим наданням гуртожитку на час навчання і гарантованою виплатою підвищеної на 50 відсотків стипендії, незалежно від місця навчання в Україні. А тим із них, хто закінчив загальноосвітні заклади з відзнакою, — право на вступ до державних вищих закладів освіти без екзаменів за результатами співбесіди. Проте члени комітету не погодилися з запропонованими змінами, оскільки Законом України “Про освіту” передбачено, що громадяни мають право на безоплатну освіту в усіх державних навчальних закладах незалежно від статі, раси, національності, соціального та майнового стану, роду та характеру занять, світоглядних переконань, належності до партій, ставлення до релігії, віросповідання, місця проживання та інших обставин. На засіданні зазначалося, що на цей час певні переваги, які стосуються і жителів гірських населених пунктів, вже надаються широкому колу громадян. Проте комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді прийняти у першому читанні проект закону про внесення деяких змін до Закону України “Про статус гірських населених пунктів”.