Часто можна побачити, як в зарубіжних кінофільмах-детективах людину відпускають під заставу. Цікаво, що таке застава в нашій державі та який її розмір?


Марина К.


Київ.
Відповідає адвокат Вероніка ДЕРКАЧ:
— Застава, згідно з ч. 1 ст. 154-1 Кримінально-процесуального кодексу, полягає у внесенні підозрюваним (обвинуваченим, підсудним, іншою фізичною чи юридичною особою) грошей на депозит органу досудового слідства або суду чи передачі їм інших матеріальних цінностей.
Мета внесення застави — це певна гарантія забезпечення належної поведінки особи, явки за викликом органу досудового слідства чи суду, а також виконання зобов’язання не відлучатися з місця постійного проживання.
Розмір застави встановлюється з урахуванням обставин справи. Він не може бути меншим: щодо особи, обвинуваченої у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину, — однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; щодо особи, обвинувачуваної у вчиненні іншого тяжкого або особливо тяжкого злочину чи раніше судимої — п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; щодо інших осіб —  п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. У всіх випадках розмір застави не може бути меншим, ніж розмір цивільного позову, пред’явленого потерпілим.
При внесенні застави особі обов’язково роз’яснюють її обов’язки та наслідки їх невиконання, наприклад, у разі втечі від слідства, застава надходить в доход державі.