Радіо й телебачення повідомляють, що найближчим часом у Києві буде свій Ермітаж, а з часом — музей голодомору. Це радує. Засмучує інше. Не знайшов я на Печерських пагорбах у відомому Кловському палаці Музею історії Києва. Куди він зник разом з експонатами славної і драматичної історії?


Яків ОКСЮТА, ветеран Великої Вітчизняної війни.


Київ.
Відповідає заступник голови Київської міської державної адміністрації — начальник Головного управління комунальної власності Києва Ігор ЛИСОВ:
— Колишнє приміщення Музею історії Києва, який був розташований в будинку № 8 на вулиці Пилипа Орлика (Кловський палац), передано Верховному Суду України згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 11.08.03 № 506-р “Про розміщення Верховного Суду України”.
Будинок, відповідно до рішення Київради від 24.04.03 № 391/551, передано в управління Верховному Суду України для розміщення його підрозділів. Ініціатором передачі приміщення музею Верховному Суду України Київська міська державна адміністрація не була.
Музей історії Києва перенесено до Палацу мистецтв “Український дім” на вулиці Хрещатик, 2, де для цієї мети виділено приміщення четвертого і п’ятого поверхів площею 4747,3 кв. м, які передані в оперативне управління музею.
Однак надані приміщення не відповідають вимогам для розміщення музейних експонатів, їх недостатньо. Це зумовлено конструктивними особливостями приміщень, значна частина яких є місцями загального користування.
Київська міська державна адміністрація звернулася до Президента України В. Ющенка, Прем’єр-міністра України Ю. Тимошенко з проханням вирішити питання безоплатної передачі до комунальної власності територіальної громади Києва закладу культури — Палац мистецтв “Український дім” — як цілісного майнового комплексу для розміщення в ньому та повноцінного функціонування Музею історії Києва (стаття 7 Закону України “Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності”). Сподіваємося, що питання буде розв’язано позитивно.