Полковники та генерали, яких звільнено в запас до 1992 року, отримують нині значно меншу пенсію, ніж прапорщики, звільнені з українського війська. Поясніть, чому така різниця в розмірі цієї пенсії.
А ще нас, військових пенсіонерів, турбує виплата вихідної грошової компенсації під час звільнення в запас. Чому ми повинні через суд відвойовувати ці перерахування?


Михайло ХАНТІЛЬ, полковник у відставці.

Київ.
Відповідає заступник директора Департаменту фінансів Міністерства оборони України Володимир ГАГУРІН:
— При обчисленні пенсій, які призначалися військовослужбовцям, у грошове забезпечення включали відповідні оклади за посадою, військовим званням, процентну надбавку за вислугу років, додаткові види грошового забезпечення в порядку і розмірах, визначених Кабінетом Міністрів України (стаття 43 Закону України від 09.04.1992 р. № 2262-ХІІ «Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб» у редакції, яка діяла до 31 грудня 2004 року).
Відповідною постановою Кабінету Міністрів України було визначено ці додаткові види грошового забезпечення та встановлено порядок їх обчислення, який не дозволяв включати в розрахунок раніше призначених пенсій нововведені додаткові види грошового забезпечення.
За цих умов і склалася диспропорція в пенсіях військовослужбовців залежно від дати їх звільнення з військової служби. Тому 15 червня 2004 року Верховною Радою України прийнято Закон України № 1769-ІV «Про внесення змін до статті 43 Закону України «Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб», яким було закладено нову нормативну базу для перерахунку всіх раніше призначених пенсій з 1 січня 2005 року, а саме: призначення пенсій з відповідних розмірів посадового окладу, окладу за військовим званням, відсоткової надбавки за вислугу років, щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавок, доплат, підвищень) та премії в розмірах, установлених чинним законодавством. Тобто з урахуванням усіх нововведених додаткових видів грошового забезпечення військово-
службовців.
Але, враховуючи економічний стан держави, прикінцевими положеннями цього закону встановлено, що виплата перерахованих пенсій провадиться у два етапи:
— з 1 січня 2005 року виплачується 50% перерахованої пенсії, а з 1 січня 2006-го виплачуватимуть 100% перерахованої пенсії. У разі, якщо 50% перерахованої пенсії менше, ніж розмір виплачуваної до перерахунку, то пенсія в період з 1 січня 2005 року по 1 січня 2006 року виплачується в раніше призначеному розмірі. Тобто з 1 січня 2006 року буде повністю ліквідовано диспропорцію в пенсіях військовослужбовців;
—інший порядок  ви-
плати перерахованої пенсії передбачено тільки для ветеранів війни (відповідний статус яким надано за участь у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 років і у війні з імперіалістичною Японією в серпні—вересні 1945 року), а також для осіб, які брали участь в інших бойових діях, що передували згаданим війнам. Перерахування пенсій передбачено також дружинам загиблих чи померлих (із категорії вищезгаданих осіб).
І виплата цих пенсій в повному розмірі здійснюється починаючи вже з 1 січня 2005 року (Закон України від 16.12.04 № 2255-ІV «Про внесення змін до деяких законів України з питань соціального захисту військовослужбовців»).
Виплату різниці в пенсії за минулий час законодавством не передбачено.
Щодо виплати грошової допомоги військовослужбовцям при звільненні з військової служби, то вона здійснюється відповідно до статті 15 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» без будь-яких обмежень.